Actualități

Moldoveni plătesc bani grei pe gazul rusesc în loc să importe din România: Gazoductul Ungheni Chișinău este neutilizat

Distribuiți acest articol!

Cetățenii Republicii Moldova se plâng de faptul că facturile la gaz au explodat și nu înțeleg de ce politicienii de la Chișinău nu iau măsuri în acest sens. Moldova preferă să importe gaz din Rusia prin Transnistria și firmele intermediare controlate de Igor Dodon la un preț de trei ori mai mare decât în România.

România a făcut o ”investiție de suflet” pentru frații de peste Prut prin realizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău însă acesta zace nefolosit. Politicienii de la Chișinău preferă să își umple buzunarele pe spatele suferinței moldovenilor în loc să importe gaze ieftine din România.

Liderul PNL din România Ludovic Orban, care a avertizat “autoritățile vremelnice” de la Chișinău(Igor Dodon) în legătură cu “investiția de suflet” a guvernului român: “Sunt investiții extrem de importante. Unele care au fost finalizate, cum este o investiție de suflet a României, și anume gazoductul Ungheni-Chișinău, care a fost finalizat și pentru care îl felicit pe domnul director general Sterian (n.r.- Ion Sterian) și în același timp atrag atenția autorităților vremelnice din Republica Moldova să nu încerce să politizeze acest subiect. Este o investiție făcută de statul român, prin intermediul unei companii a statului român, o investiție care a fost finanțată de noi și care urmărește să ofere locuitorilor Basarabiei o sursă alternativă de alimentare cu gaz”.

De la “inaugurarea” sa de la 1 august 2020, prin gazoductul Ungheni-Chișinău nu s-a transportat niciun mc de gaz. Iar perspectivele nu sunt încurajatoare.

Prețul negociat de Republica Moldova cu Gazprom este de 133 de dolari la mia de metri cubi dar marea problemă sunt firmele intermediare care duc prețul gazului și la exorbitanta sumă de 180 de dolari. Igor Dodon a realizat în Moldova un cartel tip Sheriff la fel ca în Transnistria astfel piața gazelor, a energiei și a carburanților este controlată de el și apropiații săi.

Singurii care suferă în această ecuație sunt moldovenii care plătesc facturi tot mai mari. Din cauza prețului ridicat la carburanți, totul s-a scumpit, și unele produse au devenit chiar mai scumpe decât în Uniunea Europeană.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button