Actualități

Moldoveni vânduți pentru trafic cu organe în Bulgaria. Demisii în lanț

Distribuiți acest articol!

Mai multe persoane, care s-ar fi prezentat drept moldoveni, au fost transportați în Bulgaria în ultimii ani pentru donări de organe. O investigație jurnalistică a scos la inveală că intervențiile au avut loc ilegal, chiar într-un spital de stat. Autoritățile din Bulgaria au anunțat demisii. 

Potrivit unor surse din cadrul structurilor miliatare ale statului, de această acțiune nu ar fi străini interlopi și medici din Republica Moldova, cunoscuți ca apropiați ai unor oameni politici de la Chișinău. Acest lucru va trebui confirmat de organele de anchetă.

Investigația a arătat că „donatorii” erau tineri săraci din Republica Moldova și Ucraina, care erau prezentați drept nepoți și nepoate ai celor care urma să primească organele. Destinatarii erau persoane bogate din Israel, Japonia, Germania, Oman, scrie Radio Europa Liberă, oficiul din Bulgaria.

„Există toate motivele pentru a crede că aceste persoane nu sunt legate între ele”, a spus ministrul interimar al Sănătății, Stoycho Katsarov, adăugând că cel puțin în unele cazuri există informații din țările în cauză că destinatarii nu sunt cetățenii lor și că acestea sunt identități false.

Pe acest caz, Ministerul Sănătății a anunțat joi că va demite consiliul de administrație al spitalului Lozenets. Potrivit lui Katsarov, inspecțiile Fondului Național de Asigurări de Sănătate (NHIF) arată că, în noiembrie 2020, spitalul guvernamental a raportat că a tratat peste 60 de pacienți fără a fi internate efectiv acolo pentru tratament.

De cealaltă parte, Spitalul Lozenets a explicat că la mijloc ar fi fost o „eroare tehnică” și a returnat peste 238.000 leva la fondul de asigurări de sănătate.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button