Actualități

Moldovenii care sunt vaccinați în UE, pot mai ușor să primească certificatul Covid

Distribuiți acest articol!

Toți moldovenii care sunt legal pe teritoriul Uniunii Europene vor putea să obține certificatul digital Covid, în aceleași drepturi ca și cetățenii UE. Ei ar urma să primească, din oficiu sau la cerere, actele cuprinse în sistemul digital, inclusiv certificatul de testare la Covid sau cel de vaccinare, în cazul în care s-au imunizat într-un stat membru al UE.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, din România, Andrei Baciu, a anunţat că certificatul digital european pentru Covid-19 va deveni unul operațional tocmai la 1 iulie și va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un web site securizat.

În ceea ce priveşte situația cetățenilor moldoveni care s-au vaccinat în Republica Moldova, certificatele de imunizare eliberate de autoritățile sanitare moldovene nu sunt pentru moment echivalalente cu cele digitale europene, însă diplomația de la Chişinău dă asigurări că depune eforturi ca să fie găsită o soluție.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă, a comunicat ,, se evaluează compatibilitatea certificatelor naționale de vaccinare cu cele europene şi se poartă deja discuții la nivelul Comisiei Europene în vederea clarificării procedurii de echivalare”.

Miercuri, Parlamentul European a aprobat introducerea certificatului digital de Covid al Uniunii Europene, care intră abia în vigoarea de la 1 iulie. Majoritatea țărilor din UE au început să testeze acest sistem. Pe lângă țările din Uniunea Europeană, certificatul va fi adoptat și de Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button