Actualități

Moldovenii răspund: „Ce părere aveți despre Unirea Republicii Moldova cu România?”

Distribuiți acest articol!

Ce cred moldovenii despre despre Unirea Republicii Moldova cu România? Grație unui demers al Radio Europa Liberă Moldova, am aflat că basarabenii își doresc unirea pentru că astfel se face dreptate și pentru că speră la o viață mai bună alături de frații lor.

Iată ce au răspuns basarabenii la întrebarea „Ce părere aveți despre Unirea Republicii Moldova cu România?”:

  • Am fost despărțiți pe nedrept. Acum trebuie să te facă dreptate și să ne unim cu frații noștri de peste Prut, pentru noi va fi cel mai de preț. Doar că noi, când trebuia să se înfăptuiască Unirea în ’91, am avut o cu guvernare iresponsabilă, până în prezent avem guvernării responsabile, trădătoare, care național nu îi leagă cu nimic. Și băștinașii care sunt majoritari în țara asta sunt practic uitați. Minoritățile au deja mai multe drepturi decât majoritatea pentru că nu se uită să se felicite cu ziua Găgăuziei – n-am nimic contra – să sărbătorească Ziua Rusiei, dar nu trebuie să uităm de Mihai Eminescu.
  • România este în Uniunea Europeană și chiar dacă în Republica Moldova sunt vorbitori de limba rusă, unirea cu Rusia nu ar oferi atâtea beneficii ca Unirea cu România. România e Europa și cred că da că ne-am uni cu România, cred că am putea vorbi de o probabilitate mai mare de prosperitate a Moldovei decât dacă ne-am uni cu Rusia, a spus o vorbitoare de limba rusă. 
  • Eu am doar o părere favorabilă și aș spune că ar aduce doar beneficii, dar nu cred că este realizabilă în scurt timp.  Nu avem o stabilitate politică, un consens, noi și așa suntem dezbinați. Ne lipsește un consens pe mai multe probleme. Nu știm ce limbă vorbim, ne certăm cu cei de pe celălalt mal al Prutului, istoria, puține lucruri cunoaștem. 
  • Deschiderea unor noi oportunități, ceva mai bun pentru copii. Faptul că ne unim cu România nu înseamnă că ne stricăm relațiile cu Ucraina sau cu Rusia.
  • În principiu dacă ne uităm noi o țară suntem și un neam. Unirea de mult trebuia făcută, dar trebuie voință politică și voința poporului. 

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button