ActualitățiExterne

Naţionalişti ucraineni împotriva „unor pretenții teritoriale ascunse ale Bucureștiului”

Distribuiți acest articol!

La data de 25 aprilie, un grup de tineri ucraineni, majoritatea studenți, conduși de Serhii Kacimarski și alți naționaliști, au organizat un protest în fața Consulatului General al României la Cernăuți față de acordarea de către București a cetățeniei române locuitorilor regiunii și organizării de acțiuni culturale dedicate sărbătoririi Centenarului Marii Uniri a Bucovinei cu România, considerându-le elemente ale unor pretenții teritoriale față de Ucraina, informează Agenția BucPress.

Serghii Kacimarski, reprezentantul forței politice naționaliste „Pobratimi Ukraini” (Frații Ucrainei), a moderat acțiunea de protest, menționând că prin acordarea de cetățenie română locuitorilor regiunii Cernăuți România își manifestă un posibil „interes teritorial față de nordul Bucovinei”, ceea ce poate să determine război, „exact cum s-a întâmplat în Donbas și Crimeea”. Au fost amintite și unele acțiuni culturale ale comunității românești, desfășurate cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți, în timpul cărora au fost evocate momente ale unirii Bucovinei cu România în 1918, „în pofida voinței populației ucrainene”.

Este de menționat că la acțiunea de protest au participat vreo 30-35 de persoane, un număr foarte mic (mai mare era numărul de polițiști!), în mare parte studenți, veniți din propria inițiativă sau la ordinul profesorilor. Ei nu au luat cuvântul, ci au scandat „Slavă Ucrainei”, „Eroilor Slavă” și „Moarte dușmanilor”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button