MAGAZIN

Ne afectează sau nu rezilierea contractului dintre Gazprom și Naftogaz?!

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova este alimentată cu gaze naturale din Federația Rusă ce sunt livrate prin rețeau de gaze ce străbate Ucraina. Vineri, Gazprom a anunțat că reziliază contractele de vânzare a gazelor către Ucraina, în urma deciziei de joi a unei instanţe de arbitraj din Stockholm, care obligă compania rusă la plata a 2,5 miliarde de dolari către societatea ucrainiană Naftogaz.

Acest lucru ar putea afecta livrarea de gaz pe teritoriul Republicii Moldova, așa cum s-a întâmplat în iarna anului 2009. Ucraina, în regim de urgență, a decis să înceapă importul de gaze din Polonia, pentru a preveni o criză de proporții.

Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii informează într-un comuncat că SA „Moldovagaz” nu a primit sesizări din partea SAP „Gazprom” cu privire la sistarea furnizării gazelor naturale către Republica Moldova și a tranzitului de gaze rusești în țările regiunii balcanice și Turcia.

Sâmbătă, într-o convorbire telefonică cu vicepreşedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, a dat asigurări că tranzitul gazelor prin Ucraina nu va fi afectat până la încheierea completă a contractului dintre Gazprom şi Naftogaz.

Republica Moldova consumă într-o zi de iarnă între 10-15 milioane de metri cubi de gaz pe zi, iar într-o zi de vară 1-2 milioane de metri cubi pe zi. În acest moment, Republica Moldova importă 99% din necesarul de gaze din Federația Rusă.

SA „Moldovagaz” deține contracte cu SAP „Gazprom” de furnizare a gazelor naturale către consumatorii Republicii Moldova și tranzitarea acestora pe teritoriul țării, valabile până la sfârșitul anului 2019.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button