ActualitățiIMPORTANTE

NEAȘTEPTAT! Pe 25 martie se va vota declarația de recunoaștere a Actului Unirii din 1918

Distribuiți acest articol!

Mai multe asociații obștești, recent înființatate, au semnat o cerere adresată autorităților centrale ale României, prin care solicită statului român, să-și respecte Constituția, legile incidente, și drepturile fundamentale a cetățenilor români indiferent de locul aflării acestora, și să dispună reîntregirea prin recunoașterea Actului Unirii din 27 martie 1918.

Într-o conferință de presă la IPN, reprezentantul asociației SIRIUS, Anatolie Petrici, fost membru al Platformei DA, a spus că cererea semnată vine în susținerea primarilor care au votat, și care urmează să voteze declarațiile de unire cu România. Aceasta este adresată Casei Regale a României, președintelui României, Parlamentului României, Guvernului României, Curții Constituționale și procurorului general al României. Cererea urmează să fie prezentată destinatarilor în zilele următoare.

ONG-iștii au reiterat îndemnul către cetățeni, dar și către cei 101 deputați din Parlamentul Republicii Moldova să vină pe 25 martie în Piața Marii Adunări Naționale la manifestarea organizată de Alianța pentru Centenar pentru a vota o declarație de recunoaștere a Actului Unirii din 27 martie 1918.

Tot atunci, cei veniți în PMAN urmează să ceară celor două parlamente, de la Chișinău și București, ca la ședința comună din 27 martie, să voteze o hotărâre de aplicare a Actului Unirii. De asemenea, oamenii adunați în PMAN urmează să împuternicească o delegație formată din primari și consilieri locali care au votat declarații de reîntregire a țării, să meargă la Parlament și la Ambasada României la Chișinău pentru înmâna documentele votate.

Ștefan Sofronovici, cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei, spune că Republica Moldova este un stat artificial. Potrivit lui, „trăim într-un stat care este consecința Pactului Ribbentrop-Molotov, iar cauza unirii este una sfântă, deoarece poporul român este unicul popor în Europa despărțit după voia Rusiei”.

Alexei Busuioc, primar de Capaclia, raionul Cantemir, a spus că primarii sunt realiști și înțeleg foarte bine că unirea nu se face simplu, ci treptat. Alesul local a mai spus că semnarea declarațiilor de unire este o tendință care nu poate fi oprită, chiar dacă aceste acte nu sunt acte juridice. Potrivit lui Alexei Busuioc, primăriile demult au deschis frontierele prin înfrățiri sau proiecte comune.

Scriitorul Nicolae Dabija a menționat că Republica Moldova este „acea coadă de șopârlă căreia șopârla nu i-a mai crescut”, în consecință devenind un stat eșuat. „Doar prin Unirea cu România vom avea independență, neutralitate militară iar Rusia va fi obligată să-și ia armata  și să plece de aici”, a spus Nicolae Dabija.

Reamintim că în 25 martie, mai multe organizații din cadrul Alianței pentru Centenar (Unirea ODIP, Tinerii Moldovei, BUN și Acțiunea 2012) organizează o manifestație de amploare dedicată împlinirii a 100 de ani de când Basarabia s-a unit cu Țara.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button