Actualități

Noi scumpiri! Acum petrolul, după care urmează benzina și gazul. Cum va fi afectată R. Moldova

Distribuiți acest articol!

Preţul petrolului a crescut miercuri cu peste 3% atingând cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi jumătate, după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul şi reluarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Miercuri, 9 mai, cotaţia barilului de ţiţei marca Brent a urcat până la 77,20 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna noiembrie 2014. Cotaţia barilului de ţiţei West Texas Intermediate (WTI), a crescut şi ea cu aproape 3% până la 71,17 dolari, în apropiere de maximele atinse la finele lui 2014, scrie Mold-Street.

Iranul, Venezuela şi Trump

„Cu siguranţă exporturile de petrol iranian spre Asia şi Europa vor scădea în acest an şi în 2019 pe măsură ce unele state vor căuta surse alternative de aprovizionare pentru a evita să nemulţumească Washingtonul, iar sancţiunile vor începe să-şi facă simţite efectele”, a declarat pentru Reuters Sukrit Vijayakar, director la firma de consultanţă energetică Trifecta.

Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancţiunilor internaţionale ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian astfel că în luna aprilie 2018 Iranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită şi Irak.

Analiştii estimează că noile sancţiuni americane ar putea reduce livrările de petrol iranian cu până la un milion de barili pe zi, urmând ca impactul să fie mai mare în 2019 având în vedere că sancţiunile au nevoie de timp pentru a fi impuse.

Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul a coincis şi cu o altă informaţie ce a afectat cotaţiile petrolului. Astfel Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a raportat o scădere a stocurilor de petrol din SUA cu 2,2 milioane de barili, prima din ultimele 3 săptămâni. Analiștii contactați de S&P Global Platts anticipau un declin mult mai mic, de doar 400.000 de barili.

Stocurile de benzină au avut un declin similar cu cel al stocurilor de petrol, iar cele de distilate au coborât cu 3,8 milioane de barili.

Un alt factor ce va stimula scumpirea petrolului este agravarea crizei economice în Venezuela, care este un exportator important de petrol. Producţia de petrol a Venezuelei s-a redus la jumătate de la începutul anilor 2000, la numai 1,5 milioane de barili pe zi, în lipsa investiţiilor necesare menţinerii activităţii industriei petroliere din această ţară.

În încercarea de a calma îngrijorările, Arabia Saudită a informat miercuri că va colabora cu alţi producători pentru a diminua impactul oricăror deficienţe în aprovizionarea cu petrol. Arabia Saudită, cel mai influent stat membru al OPEC, a fost în fruntea eforturilor adoptate începând din 2017 de marii producători de petrol pentru a susţine preţurile prin reducerea producţiei.

Cum va fi afectată Moldova

Majorarea preţului petrolului va avea efecte şi asupra Moldovei. Cel mai rapid acestea se vor vedea la pompele benzinăriilor peste câteva săptămâni, iar cei mai afectaţi vor fi transportatorii şi agricultorii. Totuşi impactul general asupra preţurilor va fi minor şi a fost luat în calcul şi de Banca Naţională. care avertizează asupra intensificării riscurilor creşterii acestora la finele anului 2018 şi începutul anului 2019.

După petrol şi produsele petroliere, va urma gazul, preţul de import al căruia este deja cu circa 30% mai scump decât anul trecut, iar aceasta ar putea duce la o revizuire a tarifelor. Adică la o majorare a preţului gazelor livrate consumatorilor. Totuşi aceasta nu va avea loc până la alegerile parlamentare.

Mai degrabă scumpirea va fi la începutul anului viitor. Va depinde însă şi de evoluţia cotaţiei leului faţă de dolar. Dacă dolarul se va aprecia semnificativ, apoi impactul ar putea fi unul major.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button