MAGAZIN

Nu s-a lăsat mult așteptată/ Reacția lui Dodon la expulzarea celor trei diplomați ruși din RM

Distribuiți acest articol!

Igor Dodon „își exprimă profund indignarea” în legătură cu decizia autorităților moldovenești de expulzare a 3 diplomați ruși din R. Moldova.

„Condamn categoric această nouă provocare antirusească”, scrie Dodon pe pagina sa de Facebook.

De asemenea Dodon nu este de acord cu decizia Chișinăului de a se solidariza cu Marea Britanie în cazul otrăvirii fostului spion rus.

„Republica Moldova nu și-a asumat nici un fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc”, mai spune Dodon.

Acesta a adus exemplul mai multor țări membre NATO care nu vor expulza diplomați ruși.

„Țin să precizez că mai multe țări membre NATO, precum Republica Slovacă și Republica Turcia, dar și un stat membru al Uniunii Europene, Republica Austria, au refuzat să participe la acest demers colectiv ostil cu caracter antirusesc”, scrie Dodon.

Acesta speră că decizia respectvivă nu va afecta și mai grav relațiile dintre Chișinău și Moscova.

Amintim că luni, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunţat că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului neurotoxic de la Salisbury, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii.

În semn de solidaritate cu Marea britanie, și Ucraina a expluzat în aceste zile 13 diplomați ruși.

Totodată SUA, Canada, Australia şi 14 state membre UE, au expulzat peste 130 de diplomați ruși drept reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, ce a vizat un fost spion rus şi despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

Pe de altă parte, Administraţia Vladimir Putin a transmis că deciziile Statelor Unite şi unor ţări din cadrul Uniunii Europene de a expulza diplomaţi ruşi reprezintă „erori”, iar Moscova va răspunde simetric la aceste „provocări”.

Sursa: Deschide.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button