MAGAZIN

Numărul de rapoarte pe care le fac profesorii ar putea fi redus

Distribuiți acest articol!

Declarația a fost făcută de către președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul briefing-ului de după ședința săptămânală a democraților.

Potrivit lui Plahotniuc, profesorii s-au plâns, în repetate rânduri, pe volumul imens de rapoarte și evaluări pe care au fost impuși să le facă, în urma reformei în Educație.

”Și părinții mei au fost profesori, și eu îmi amintesc, de pe vremea când eram elev, că ei acasă, în majoritatea timpului liber se pregăteau pentru lecțiile care urmau să le aibă ziua următoare, neavând, din această cauză, aproape deloc timp pentru noi, copiii. Dacă, pe lângă toate astea, urmare a acestei reforme, profesorii au fost impuși să mai facă încă un volum imens de rapoarte și evaluări, constatăm, din păcate, că lucrurile în acest domeniu s-au schimbat în direcție rea”.

Vlad Plahotniuc a mai spus că susține atestarea și evaluarea corectă a profesorilor, însă nu poate fi obținută o creștere a calității profesorilor printr-o birocratizare apăsătoare.

„Vom propune să simplificăm procedurile pentru profesori, și să le păstrăm doar pe cele strict necesare, pentru ca timpul lor să fie investit în pregătirea profesională și în comunicarea cu elevii și nu în rapoarte și evaluări pe care au fost impuși să le facă”, a spus președintele PDM.

Un alt aspect discutat a fost taxele suplimentare pe care trebuie să le achite profesorii, urmare a aceleași reforme, care sunt sufocați nu doar de rapoarte, dar sunt obligați să plătească taxe pentru cursuri de formare continuă și să suporte costuri logistice.

„Împreună cu colegii am solicitat astăzi reprezentanților Partidului Democrat din Guvern să găsească de urgență soluții pentru a elimina aceste taxe nedrepte, achitate de profesori”, a spus Plahotniuc.

Șeful democraților a mai adăugat că Guvernul evaluează, în prezent, posibilitățile de a majora din nou salariile profesorilor.

O altă problem abordată la briefing a fost legată de programul de învățământ, care, potrivit părinților și profesorilor, este supraîncărcat.

„Doamna ministru Monica Babuc ne-a prezentat în ședință o primă evaluare, dar și foarte bune propuneri în legătură cu acest subiect, și Partidul Democrat este gata să sprijine soluțiile și modificările legislative care se propun. Ne dorim și susținem plenar elaborarea unui program de instruire mai adaptat psihologiei elevilor, care să sporească eficiența procesului educativ”, a adăugat Vlad Plahotniuc.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button