Actualități

O grădiniță din Chișinău ar putea să dispară din cauza administrării proaste a lui Ion Ceban

Distribuiți acest articol!

În luna aprilie curent, reprezentanții unei grădinițe din sectorul Rîșcani al capitalei se plângeau într-o conferință de presă că odată cu începerea lucrărilor de construcție a unui bloc multietajat, activitatea grădiniței a fost perturbată, iar sănătatea și siguranța copiilor care frecventează instituția, pusă în pericol.

Mai pe scurt, care au fost încălcările de fapt:

  • nu a fost respectată parcelarea prin unități teritoriale de referință;
  • nu a fost respectată amplasarea corectă a construcțiilor conform schemei amenajării teritoriului, a documentelor coordonate și avizate cu elaborarea PUZ;
  • nu a fost respectat regimul de înălțime a clădirilor și în loc de 10 etaje, așa cum era prevăzut în proiect, au fost ridicate 13 nivele;
  • tot în acest document se spune că nu a fost respectat procentul de ocupare și utilizare a terenului conform PUZ-ului.

În concluzie, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a solicitat Primăriei Chișinău revocarea actelor permisive, adică a certificatului de urbanism și a autorizației de construcție eliberate de executivul capitalei.

Compania care construiește s-a adresat insă instanței judecătoresti și un oarecare judecător Balmuș a decis suspendarea prescripției Agentiei de Supravegehre Tehnică. Pentru că lucrurile erau vădit încălcate, AST depune recurs și săptămâna trecută un alt complet de judecată, format din judecatorii Bogdan, Iorgu și Negru mențin decizia colegului lor de breaslă și permit în continuare construcția blocurilor cu pricină.

Până astăzi copii din această grădiniță continuă să fie scăldați la propriu în praf, iar zgomotul camioanelor și a utilajelor de construcție să le perturbeze somnul, nemaivorbind de pericolul care îi paște dacă se află în curtea grădiniței.

Asta în condițiile în care în campania electorală Ion Ceban promitea că personal se va urca pe un excavator și va demola construcțiile cu grave încălcări.

Cu toate acestea, în capitală și astăzi unele persoane își permit să construiască ce vor și unde vor și rămân nepedepsiți. Dovadă sunt proiectele aprobate cu scandal la Botanica s-au în locul fostului Hotel Național unde sunt planificați peste 12800 metri patrati de locuinte , fără să fie prevazute gradinite și scoli așa după cum prevede un plan urbanisitic pentru oameni. Chiar dacă legea prevede demolarea construcțiilor ilegale, până acum această prevedere a funcționat doar în cazul unor chioșcuri sau garaje ridicate ilegal pe terenul public sau a unor garduri și anexe neînsemnate.

Mai mult, până acum autoritățile nu au reușit să demoleze construcțiile nici măcar atunci când ilegalitatea era constatată prin hotărâri judecătorești irevocabile.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button