ActualitățiBasarabia

ONU: Republica Moldova pierde circa 1,5% din populația sa, anual

Distribuiți acest articol!

Populația Republicii Moldova ar urma să scadă sub 2,4 milioane de locuitori până în 2035. Datele îngrijorătoare au fost prezentate într-un raport realizat la tema îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare durabilă întocmit de ONU. Printre motivele principale se numără exodul masiv al cetățenilor, îmbătrânirea populației, scăderea ratei de fertilitate și creșterea mortalității.

Potrivit reprezentantei Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, Nigina Abaszada, țara noastră se află în top zece state europene din regiune care se confruntă cu exodul masiv al populației. Potrivit ei, în Republica Moldova rata emigrării cetățenilor apți de muncă este de 40%, ceea ce o plasează printre primele țări de pe continentul european la capitolul reducerii populației.

NIGINA ABASZADA reprezentantă a Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova: „Republica Moldova pierde circa 1,5% din populația sa, anual. Reducerea populației urmează să continue cu depopularea zonelor rurale”.

Un alt factor al scăderii numărului populației este și rata îmbătrânirii, care rămâne una înaltă, de aproape 22 la sută, ceea ce generează o serie de consecințe economice și bugetare. Femeile în continuare trăiesc mai mult decât bărbații, dar și nivelul lor de sărăcie este mult mai mare. În țara noastră se atestează și o creștere a mortalității, un factor important fiind pandemia de COVID-19.

Potrivit reprezentantei Fondului Națiunilor Unite pentru Populație, în mediul rural, oamenii trăiesc cu patru ani mai puțin decât cei din mediul urban, iar starea de sănătate a moldovenilor este una precară, din cauza lipsei accesului la servicii medicale calitative. Totuși, speranța de viață în țara noastră a crescut cu 1,6 ani în ultimii șase ani.

De asemenea, ONU notează că și scăderea ratei de fertilitate reprezintă o problemă demografică. Republica Moldova înregistrează o fertilizare destul de redusă, deoarece moldovenii iau decizia de a forma o familie și a face copii în funcție de situația financiară. Specialiștii prognozează că rata de emigrare va continua să crească și în următoarea perioadă din cauza problemelor socio-economice din țară.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button