MAGAZIN

Opinie: ”Dodon devine ridicol și va simți curând acest lucru”

Distribuiți acest articol!

Fostul vicepremier pentru integrare, Eugen Carpov, și-a exprimat opinia despre recentele evoluții din și despre regiunea transnistreană.

R. Moldova și Ucraina vor extinde controlul comun la toate punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean, s-a anunțat la Chișinău după o întâlnire avută luni la Chișinău de viceprim-ministrul Gheorghe Bălan cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin. Cei doi au discutat, de asemenea, despre finalizarea procesului demarcării frontierei dintre cele două țări. Kievul și Chișinăul au lansat luna trecută controlul comun la punctul de frontieră Cuciurgan-Pervomaisk, promițând că vor extinde treptat această practică la celelalte 12 aflate pe segmentul transnistrean. Tiraspolul a protestat, spunând că ar fi vorba de o blocadă. Pe de altă parte, președintele Dodon a avertizat, după vizita pe care a făcut-o la poligonul de la Bulboaca, împotriva a ceea ce el a numit implicarea Moldovei într-un „conflict regional”. Președintele moldovean a mai spus, luni, la conferința sa de presă la Chișinău, că va urmări îndeaproape ce se întâmplă acolo, ca să nu se „destabilizeze” situația. Declarațiile au fost făcute la Europa Liberă, Carpov fiind invitatul Valentinei Ursu.

Eugen Carpov: „Președintele Dodon, în dorința de a se întâlni cât mai multe ori cu președintele Putin, devine un personaj politic ridicol, inclusiv pe arena internațională. Atunci când comunici doar cu lideri din Iran, din Coreea de Nord, din Federația Rusă și nu ai întâlniri, cel puțin, cu statele vecine, cu statele care-ți acordă cel mai mult ajutor financiar, sprijin politic, economic, statele cu care avem cele mai bune relații comercial-economice, investiții, atunci o asemenea politică a președintelui trebuie revăzută. Președintele Dodon va simți în curând ineficiența acțiunilor sale. Iarăși voi face o referire la personajul Voronin, pe care nu-l simpatizez, dar care a trecut și el prin asemenea fază când, într-o perioadă de câteva luni, când a ajuns la putere în 2001, s-a întâlnit de nenumărate ori cu Vladimir Putin. Și pe atunci, Voronin menționa că asta este o realizare nemaipomenită. Cu ce s-a ales președintele Voronin ca urmare a acestor întrevederi? Cu nimic altceva, decât cu o izolare totală din partea președintelui Putin, imediat din momentul în care președintele Voronin nu a mai fost eficient în realizarea unor planuri rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Cam asta îl paște și pe președintele Dodon”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button