Actualități

Opinie/ Republica Moldova niciodată nu a fost un stat independent

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova niciodată nu a fost un stat independent pentru că nu a avut lideri naționali. De această părere este istoricul Mariana Țăranu, exprimată în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

În opinia istoricului, Republica Moldova nu a fost independentă inclusiv pentru că pe acest teritoriu s-a perpetat fosta nomenclatură sovietică, s-au păstrat vechile legături economice, clanurile care erau la conducere până în 1990 au continuat să se afle în fruntea statului. „În foarte multe cazuri copiii celor care au fost în Partidul Comunist acum se află în partidele care guvernează statul”, a spus Mariana Țăranu.

În cadrul aceleiași emisiuni, istoricul Octavian Țâcu a menționat că în cei 26 de ani de independență s-au întâmplat și lucruri frumoase – deschiderea statului spre restul lumii, care este un câștig enorm, libertatea pentru diferite opțiuni. „Am putut și putem în continuare să ne manifestăm într-o lume liberă, în afara constrângerilor care existau în Uniunea Sovietică”, spune istoricul. Totodată, potrivit lui, Republica Moldova este falimentară pentru că atunci când toate instituțiile sunt la cheremul unui singur om, nu se mai poți vorbi despre stat.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button