MAGAZIN

Părinții din RM îşi vor putea testa copii dacă au comportament autistic

Distribuiți acest articol!

Astăzi, 25 mai 2017, la Chişinău a fost lansat un nou proiect „Implicare pentru autism” realizat de către Federația pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist, proiectul va dura șase luni, iar bugetul acestuia este de 182 de mii de lei. Scopul proiectului este implicarea comunității axate pe autism în îmbunatățirea situației persoanelor cu autism din Republica Moldova.

Iniţiatorii proiectului şi-au pus ca obiectiv crearea unei pagini web, unde părinţii vor avea posibilitatea ca să-şi testeze copii, în caz că identifică la ei un comportament specific autismului. Pagina web va fi o platformă care își propune să unească părinți, psihologi, terapeuți, pedagogi dar și reprezentanți ai factorilor de decizie, care vor putea interacționa, face schimb de experiențe și într-un final, îmbunătăți situația în domeniul dat. Iniţial părinţii vor putea răspunde la un şir de întrebări şi, în funcţie de  rezultatele chestionarului, vor vedea dacă este necesar să consulte un specialist pentru a fi făcută o diagnostică.

Pagina web va fi lansată la sfârşitul lunii iulie 2017, iar în luna august vor începe acțiunile de promovare a acesteia în orașele Ungheni și Cahul, unde vor fi organizate discuții publice și mese rotunde.

Apoi, la data de 9 septembrie 2017, se va organiza un concert  caritabil, iar din banii care vor fi acumulați să fie amenajată o odaie în „Casa pentru toți” din oraşul Ungheni, destinată copiilor cu autism.

Potrivit directoarei Federației pentru Drepturi și Resurse a Persoanelor cu Tulburări din Spectrul Autist, Aliona Dumitraș, datele statistice la nivel mondial arată că 1% din populația lumii sunt diagnosticate cu autism.

Copiii cu autism sunt aceeași copii, care au doar o tulburare de comportament, aceasta nu este o boală, nu o putem diagnostica prin analize de sânge sau alte investigații. Copiii cu autism au nevoie de o atenție sporită din partea noastră, sunt deja grădinițe care primesc copiii cu autism, ei trebuie să fie încadrați printre alți copii pentru a socializa și a putea fi reabilitat mai curând”, a spus Luminița Suveică, directoarea Centrului de Sănătate Publică.

Datele oficiale ce țin de Republica Moldova arată că la finele anului 2016, în țară erau 366 de persoane cu autism, dintre care 349 de copii, însă cifra reală ar putea fi mai mare.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button