ActualitățiExterne

Parlamentul European acuză Ungaria de încălcarea valorilor europene

Distribuiți acest articol!

Ungaria este acuzată de încălcări grave ale valorilor europene, într-un raport prezentat joi de eurodeputatul olandez Judith Sargentini în fața parlamentului european. În document, deputatul recomandă activarea Articolului 7 din Tratatul UE, ce prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Ungariei în forul legislativ european, relatează site-ul publicaţiei Politico.

Raportul prezentat de către eurodeputatul olandez evidenţiază îngrijorări legate de independenţa justiţiei, corupţia, libertatea de exprimare, drepturile romilor, ale minorităţilor evreieşti şi ale refugiaţilor, precum şi alte probleme din Ungaria. Europarlamentari din cadrul Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) au analizat situaţia politică din Ungaria, pentru a stabili dacă ţara este expusă riscului de încălcare a valorilor Uniunii Europene.

Poporul maghiar nu mai poate să beneficieze de drepturile fundamentale care sunt garantate în restul Europei. În Europa, ne dedicăm valorilor comune de respect pentru demnitatea umană, libertate, democraţie, egalitate, statul de drept şi drepturile omului. Din păcate, maghiarii nu pot fi siguri că vor primi un tratament onest şi egal din partea guvernului lor. Nu pot ajunge la nicio altă concluzie decât să solicit activarea Articolului 7. Vremea avertismentelor a trecut. Trebuie să luăm atitudine în numele poporului ungar, ale cărui drepturi au fost subminate”, a declarat Sargentini.

Mai mulţi europarlamentari au fost de acord că există “un risc sistemic pentru democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale din Ungaria“. Alţi eurodeputaţi au cerut ca această procedură să nu fie folosită pentru a obţine avantaje politice, în timp ce unii au criticat atacurile împotriva unui guvern susţinut pe scară largă de populaţia maghiară.

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) va vota propunerea europarlamentarului Judith Sargentini în luna iunie. Apoi, raportul va fi supus la vot în Parlamentul European în luna septembrie. Pentru ca acest demers să fie aprobat, trebuie susţinut cu două treimi dintre voturile exprimate şi o majoritate absolută a europarlamentarilor, adică minimum 376 de voturi.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a condamnat raportul prezentat joi în Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European, în care Ungaria este acuzată de încălcări grave ale valorilor Uniunii Europene, relatează agenţia MTI.

Balazs Hidveghi, directorul de comunicare al Fidesz, a catalogat documentul întocmit de către europarlamentarul olandez Judith Sargentini drept un “raport Soros“, adăugând că este “un atac frontal” la adresa Ungariei şi “o nouă tentativă evidentă de a presa Ungaria pentru a primi imigranţi“.

Articolul 7 este un mecanism prevăzut în Tratatul de la Lisabona care prevede sancţionarea unui stat membru UE şi pierderea temporară a drepturilor de vot în cadrul Consiliului UE. Articolul 7 este declanşat atunci când un stat membru încalcă valorile europene şi statul de drept. Procedura fost invocată pentru prima dată în 2017 împotriva Poloniei, pe fondul reformelor din sistemul judiciar.

Sursa: mediafax.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button