ActualitățiExterne

Parlamentul European cere SUSPENDAREA negocierilor de aderare cu Turcia

Distribuiți acest articol!

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care se cere suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană în cazul în care Ankara va efectua o reformă constituţională, prin care puterile preşedintelui vor fi sporite, informează agenţia de ştiri Reuters.

Anterior, Ankara a transmis că respinge orice propunere de renunţare la negocierile de aderarea la UE în schimbul cooperări în alte domenii, a declarat Omer Celik, ministrul turc pentru Afaceri Europene, înainte de votul din Parlamentul European privind suspendarea procesului de aderarea a Turciei.

Parlamentul European are o influenţă limitată în această chestiune, iar Turcia a transmis încă dinainte că respinge orice propunere de renunţare la negocierile pentru aderare în schimbul cooperării în alte domenii.
Liderii UE au criticat atitudinea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan faţă de oponenţii lui, atât înainte, cât şi după tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia.
Rezoluţia adoptată de Parlamentul European “cere Comisiei şi statelor membre, în concordanţă cu Cadrul de Negocieri, să suspende în mod formal şi fără întârziere negocierile pentru aderare cu Turcia în cazul în care pachetul de reforme constituţionale este adoptat neschimbat”.
Reforma constituţională propusă de Erdogan, şi aprobată printr-un referendum în luna aprilie, prevede trecerea la un sistem prezidenţial în Turcia, însă partidele de opoziţie şi organizaţiile pentru drepturile omului afirmă că reformele ameninţă independenţa justiţiei şi creează condiţiile pentru instalarea unui regim autoritarist.
Anterior, ministrul turc pentru Afaceri Europene a declarat, cu ocazia unei vizite la Ankara a lui Johannes Hahn, comisarul UE pentru Extindere, că este greşit din partea europarlamentarilor să ceară suspendarea negocierilor pentru aderarea Turcei, adăugând că astfel de abordări nu sunt benefice nimănui.
Miercuri, europarlamentarii au depus un proiect ce prevede suspendarea negocierilor pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană, afirmând că acţiunile preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de reprimare a oponenţilor încalcă criteriile democratice ale UE.
Până acum, Comisia Europeană şi guvernele statelor UE au ignorat cererile de suspendare formală a procesului de aderare, care este oricum într-o situaţie incertă.
Hahn şi-a exprimat speranţa că interacţiunea între cele două părţi va conduce la o intensificare a dialogului politic.
„Nu ştiu ce vor decide, dar trebuie să subliniez că Parlamentul European este una din instituţiile alese de cetăţenii europeni. Membrii Parlamentului European reprezintă opiniile alegătorilor”, a declarat Hahn, în legătură cu cerea europarlamentarilor de suspendare a negocierilor pentru aderarea la UE.

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button