Actualități

Parlamentul a ratificat Acordul cu NEFCO

Distribuiți acest articol!

Deputații au aprobat un proiect de lege privind ratificarea acordului-cadru între Republica Moldova și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), semnat la Chișinău la 21 iunie anul curent. Documentul este aliniat la obiectivele Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P), transmite IPN.

Sergiu Bucătaru, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii, a declarat în plenul Parlamentului, că finanțarea din partea NEFCO se oferă sub formă de investiții, împrumuturi și garanții acordate prioritar pentru proiectele care au impact benefic asupra mediului. Acordul este destinat promovării investițiilor în eficiența energetică în sectorul public și va crea noi oportunități pentru autoritățile locale și municipale. Este vorba desprte proiecte pentru întreprinderile de stat și instituțiile care și-au propus să-și raționalizeze consumul de energie.

Finanțarea din partea NEFCO va suplimenta celelalte surse financiare disponibile. NEFCO va asista la aranjarea finanțărilor avantajoase pentru investiții corespunzătoare prin cofinanțare, împreună cu alte instituții financiare internaționale, instituții financiare de stat și private din statele membre contractante și alte instituții selectate.

NEFCO a fost creată în 1990. Este o instituție financiară internațională și activează în conformitate cu Acordul dintre guvernele Danemarcei, Finlandei, Islandei, Norvegiei și Suediei privitor la Corporația Financiară Nordică de Mediu, din 6 noiembrie 1998, pentru a promova investițiile de interes ecologic al țârilor Nordice în Europa de Est prin contribuția la finanțarea investițiilor în aceste țări.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button