Actualități

Partide politice de milioane de lei în campania electorală

Distribuiți acest articol!

În timp ce unele partide politice nu au cheltuit niciun leu pentru campania electorală, altele partide indică cheltuieli de câteva milioane de lei. Potrivit unor rapoarte care au fost prezentate la Comisia Electorală Centrală, cei mai mulți bani au cheltuit blocul „Renato Usatîi” peste cinci milioane de lei, și cei mai puțini este Partidul Politic „Democrația Acasă” care a cheltuit opt mii de lei pentru materiale promoționale.

Partidul Politic „Șor” au avut venituri de 1,1 milioane de lei în primele săptămâni de campanie electorală. Peste 680 de mii de lei sunt bani din fondurile proprii, iar restul banilor vin din donații. Cheltuielile partidului Șor depășesc suma de 970 mii de lei, pentru publicitate au folosit – 464 mii de lei, pentru materialele promoționale – 430 de lei și 60 de mii pentru evenimentele electorale și 5000 pentru transport.

Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” au avut venituri de peste 2,5 milioane de lei în campania electorală pentru anticipate, dintre 420 de mii de lei sunt fonduri proprii, restul fiind donații, dintre care peste 200 de mii de lei, sunt de la cetățenii care sunt în afara țării. Cheltuielile partidului în primele trei săptămâni de campanie se ridică la tocmai 2,3 milioane de lei. Suma de 459 mii de lei a fost folosită pentru publicitate, dintre care 254 de mii pentru publicitatea online, și peste o sută de mii pentru panouri. Iar altele 1,4 milioane au fost cheltuite pentru materiale promoționale și 195 mii de lei pentru evenimentele electorale.

Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor au avut venituri de peste un milion de lei în campania electorală, aceștia mai declară și bani care sunt din fonduri proprii. În primele trei săptămâni de campanie, blocul indică cheltuieli de un milion 18 mii de lei, dintre care cei mai mulți 676 de mii de lei sunt cheltuițti pentru publicitate, iar 296 de mii pentru materialele promoționale.

Partidul Democrat din Moldova au avut venituri în campania electorală de 816 mii de lei, dintre care 800 sunt din mijloace proprii, iar restul fiind din donații. Cheltuielile în primele trei săptămâni de campanie se ridică la 748 de mii. Iar cei mai mulți bani au mers pentru materiale promoționale – 604 mii de lei, 81 de mii au fost pentru publicitate și 42 de mii pentru întrunirile electorale.

Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic” au avut venituri în campania electorală de 400 mii de lei, toți banii fiind și la aceștia din donații. Cheltuielile partidului se ridică la peste 365 mii de lei, dintre care cei mai mulți bani au mers pentru materiale promoționale – 165 mii de lei, și alte 145 mii de lei pentru publicitate, și dintre care peste 100 mii de lei au mers pentru publicitatea stradală.

Blocul electoral lui „Renato Usatîi” aceștia dețin venituri de 5,8 milioane de lei, dintre care 2,7 milioane mijloace financiare proprii, iar restul din donații. Cheltuielile din primele trei săptămâni de campanie depășesc suma de cinci milioane de lei. Potrivit raportului care a fost prezentat la CEC, blocul Renato Usatîi a cheltuit 747 mii de lei pentru organizarea evenimentelor electorale, 3,4 milioane au fost pentru publicitate și 2,4 pentru televiziune. Alte 642 de mii de lei au mers pentru materialele promoționale, iar 485 mii de lei cheltuieli de transport.

Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii” au avut venituri de peste 210 mii de lei în campania electorală, toți banii provin din donații. Raportul care a fost prezentat la CEC declară că, partidul a cheltuit 5800 de lei în campanie, dintre care cinci mii pentru chiria unui local, iar 500 de lei pentru publicitate.

Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei” au declarat venituri în campania electorală de 330 mii de lei, dintre care 200 mii de lei fiind bani din fonduri proprii, iar restul din donații. Din aceștia, timp de câteva săptămâni de campanie, partidul a cheltuit peste 251 mii de lei. Cei mai mulți au mers pentru materiale promoționale – 184 mii de lei și 59 de mii de lei pentru publicitate.

Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” dețin venituri până la 11 iunie 2021 de 449 mii de lei, dintre care 220 mii de lei bani proprii, iar restul din donații. Printre donatori se numără și unii deputați ai formațiunii, aceștia fiind Alexandru Slusari, Igor Munteanu și Dinu Plîngău. În total partidul a cheltuit peste 440 mii de lei, dintre care peste 85 mii de lei au fost pentru organizarea unor evenimente electorale – chirie și reflectarea acestora în campania electorală. Peste 237 mii de lei partidul i-au cheltuit pentru publicitate. Cei mai mulți bani au mers pentru materialele promoționale – 117 mii de lei și publicitatea stradală – 133 mii de lei.

Partidul Politic „Democrația Acasă” a avut venituri în campania electorală de peste 24 mii de lei, bani veniți din donații de la trei persoane, unul din ei fiind și liderul partidului Vasile Costiuc care a donat 205 lei. Formațiunea a cheltuit peste opt mii de lei pentru materiale promoționale.

Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”, condus de Gheorghe Cavcaliuc, a primit până acum donații în valoare de 52 de mii de lei, acestea au venit de la doi pensionari care au oferit formațiunii câte 26 de mii de lei în numerar. Cheltuielile partidului în prima săptămâna de campanie se ridică la peste 20 de mii de lei, bani care au mers pentru publicitate în „mijloacele de informare electronice”.

Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”, potrivit ultimului raport financiar prezentat la CEC, a avut venituri în campania electorală de 81 mii de lei. Din aceștia, 26 de mii de lei au fost donați de liderul partidului – Octavian Țîcu, iar alte 55 de mii de lei reprezintă donații de la trei cetățeni aflați peste hotare. Din banii primiți, practic 79 de mii de lei au fost cheltuiți în a doua săptămână a campaniei electorale, 4300 de lei au mers pentru publicitate, iar 74600 pentru materiale promoționale. Acum, PUN mai are în cont puțin peste două mii de lei.

Partidul Politic „Puterea Oamenilor” condus de Ruslan Codreanu a primit donație în prima săptămână a campaniei electorale 50 de mii de lei. Banii au fost donați de Codreanu – 20 de mii de lei, medicul Mihai Sratulat – 20 de mii de lei și Sîli Eugenia 10 mii de lei. Partidul indică că 40 de mii de lei au fost cheltuiți pentru reflectarea unui eveniment electoral în presă, iar puțin peste 4 mii au mers pentru servicii bancare. Astfel, în cont au rămas 4958 de lei.

Potrivit raportului prezentat la Comisia Electorală Centrală, Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist deși și-a deschis cont bancar pentru alegerile anticipate aceșta nu indică venituri sau careva cheltuieli. Precum și Partidul Politic „ALIANŢA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR”. De asemenea, și Partidul Politic „Noi” până la 11 iunie nu a deschis niciun cont bancar „Fond Electoral” și nu au înregistrat careva cheltuieli.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button