Actualități

Partidul Șor ar trebui interzis! S-a pus praful pe dosarul MILIARDULUI furat

Distribuiți acest articol!

Vasile Botnaru a stat de vorbă cu Gheorghe Cojocaru la Europa Liberă unde au comentat temele recurente ale campaniilor electorale din ultimii ani puse din nou pe tapet și de ultimele discursuri și acțiuni politice ale partidelor care s-au angajat în competiția electorală de pe 11 iulie.

Gheorghe Cojocaru: „Mai multe aspecte ar trebui clarificate în legătură cu propunerea de a restitui statului banii delapidați în așa-zisul „furt al secolului”, propunere formulată de fostul primar de Orhei, Ilan Șor, care, având încă mandatul de deputat ales pe listele partidului care-i poartă numele, se ascunde astăzi de justiție în afara Republicii Moldova. 

Europa Liberă: N-avem cum să știm dacă până la urmă se va transforma într-un deal, cum zic englezii, dar la această fază lumea se întreabă: de ce anume acum Ilan Șor a ieșit la rampă? Este întâmplătoare sau nu această propunere pentru care i-au trebuit ani de zile ca s-o formuleze și nu cumva este doar un truc electoral și, mai ales, ce acoperire juridică poate să aibă acest deal?

Gheorghe Cojocaru: „Da, întrebările rămân, întrebări sunt multe în legătură cu această inițiativă surprinzătoare a lui Șor, însă propunerea sa, bineînțeles, trebuie contextualizată. Tot mai des se aud voci care cer interzicerea Partidului „Șor”, iar liderul său riscă să rămână fără imunitate parlamentară. Intuind încotro se îndreaptă lucrurile, Șor încearcă să se salveze într-un mod oarecum „onorabil” înainte de a pierde totul. Iar subiectul recuperării „miliardului furat” este unul tocmai bun de pus pe tapetul viitoarei campanii electorale.”

Europa Liberă: Acum nu se știe cine ar câștiga mai mult din asta, mai multe puncte electorale, dar să amintim radioascultătorilor esența propunerii. Deci, Șor zice că este gata să restituie sumele care i se incriminează, dar pe care nu le-ar fi delapidat în realitate, ci doar a umblat cu banii ăștia ca un intermediar, deci sume pe care ulterior ar urma să le obțină, la rândul lui, prin judecată de la adevărații beneficiari, așa spune Ilan Șor, ai devalizării sistemului bancar, pe care el, de altfel, o califică cu totul altfel. El zice să ne amintim că Banca Națională ar fi insistat să dea sacii aceia cu bani. Dar, în fine, a durat 7 ani de tergiversări prin judecăți în care Șor a cerut amânări, a cerut expertize etc., etc. Și iată acum promite să rezolve asta cu bagheta magică. Este oare fezabilă această nouă „schemă” a lui Ilan Șor?

Gheorghe Cojocaru: „Într-adevăr, Ilan Șor însuși a făcut public conținutul acestei metode de recuperare a banilor delapidați: mai întâi va răscumpăra împreună cu foștii acționari ai băncilor devalizate portofoliul de credite neperformante, în sumă de 5,2 miliarde de lei, pe care o returnează statului, după care îi atacă în justiție pe cei care au luat creditele neperformante și-și recuperează banii proprii. O „schemă” pe cât de simplă, pe atât de tentantă, cel puțin pe hârtie. Totuși, o întrebare nu va putea fi evitată: odată ce Șor se declară nevinovat, de ce el ar trebui și chiar se angajează benevol să restituie niște sume de-a dreptul exorbitante pe care nu și le-ar fi însușit?… Se știe că generozitatea n-are margini, dar probabil în acest caz calculele sunt mult mai complexe.”


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button