Actualități

Patru angajați ai SPCSE au fost REȚINUȚI de SPIA și procurorii anticorupție

Distribuiți acest articol!

Astăzi, 12 iulie, ofițerii SPIA în comun cu procurorii anticorupție au efectuat percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și automobilele a patru angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în urma cărora aceștia au fost reținuti. Persoanele sunt bănuite de corupere pasivă.

Potrivit informațiilor acumulate, angajații SPCSE ar fi pretins și estorcat de la mai mulți agenți economici din mun. Chișinău, mijloace ce nu li se cuvin, în vederea eliberării avizelor privind recepția finală, cât și avizelor de prevenire și stingere a incendiilor la desfășurarea unor genuri de activitate, contrar normelor antiincendiare.

De asemenea, în cadrul măsurilor speciale de investigații și a acțiunilor de urmărire penală s-a constatat că, în perioada lunilor martie – mai 2017, angajații SPCSE, au pretins și primit de la unii agenți economici bunuri materiale pentru a nu-și îndeplini corespunzător atribuțiile de serviciu la depistarea încălcărilor în rezultatul controalelor efectuate.

În acest sens, de către angajații SPIA și procurorii anticoruție a fost format un grup de lucru și inițiate trei cauze penale, conform elementelor constituitive ale infracțiunii prevăzute de art. 324, Cod Penal (corupere pasivă)

În urma celor 19 percheziții efectuate, au fost depistate și ridicate 15590 euro, 12350 dolari SUA, 320 lire sterline, 42000 lei, proveniența cărora se stabilește.

Totodată, în cadrul perchezițiilor au fost depistate agende cu înscrisuri de ciornă, acte, blanchete, dosare personale ale agenților economici, cărți tehnice de proiectare, avize de recepție finală a construcțiilor cu suspiciuni de falsificare sau emisie ilegală.

Urmare a acțiunilor întreprinse, persoanele au fost reținute pe termen de 72 ore, iar dacă vinovăția le va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button