România

PEN România solicită Președintelui României decorarea post mortem a scriitorului Paul Goma

Distribuiți acest articol!

PEN România solicită Președintelui României decorarea post mortem a scriitorului Paul Goma.

Prin tot ce a făcut înainte de 1989, Goma este scriitorul român care a salvat cel mai mult din demnitatea noastră sub comunism. A fost vocea adevărului într-o vreme a minciunii.

După 2000, atitudinile lui au fost uneori realmente regretabile & dezavuabile; dar enormul meritul istoric dinainte de 1989 îi rămâne intact.

Transcriu integral mai jos comunicatul PEN România. (R.V.)

Prin tot ceea ce a făcut înainte din 1989, Paul Goma (1935-2020) este scriitorul român care a salvat cel mai mult din demnitatea noastră sub comunism.

Atât omul, cât și literatura lui din acele decenii întunecate au avut acea calitate etică superlativă care arăta, fără putință de dubiu, exact ceea ce era mai important: că, în vremea răului, binele există, dar trebuie să lupți pentru el. Că, în vremea minciunii, adevărul există, dar trebuie să fii gata să te sacrifici pentru el. Iar Paul Goma, atunci, a făcut-o.

În studiul lui monumental despre comunismele planetare, filozoful polonez Leszek Kolakowski ajunge la o concluzie esențială: indiferent de toate diferențele dintre ele, ceea ce au în comun respectivele ipostazieri istorice ale comunismului este instituționalizarea minciunii. “Minciuna este sufletul nemuritor al comunismului”, spune Kolakowski.

În acele vremuri ale minciunii instituționalizate, Paul Goma a spus adevărul. În mijlocul instituțiilor minciunii, el a devenit o instituție a adevărului. Ca și în cazul lui Soljenițân, atitudinile regretabile din post-comunism, întru totul dezavuabile de către PEN România, nu îi pot diminua lui Paul Goma acest extraordinar merit istoric: de a fi fost o întruchipare a adevărului atunci când era mai mare nevoie de adevăr. Și atunci când a spune adevărul însemna literalmente a-ți risca libertatea și viața.

Pentru acest merit istoric, salvator pentru demnitatea noastră națională, PEN România cere Președintelui României decorarea post mortem a scriitorului și dizidentului Paul Goma. Nu atât pentru a onora această mare forță interioară a lui – ci pentru a ne arăta nouă că am fost demni de ea. Și că am înțeles ce era de înțeles și de urmat din ea.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button