Actualități

Persoanele cu dizabilități din Leova au testat accesibilitatea a două secții de votare model

Distribuiți acest articol!

Persoanele cu dizabilități din Leova au avut simulări a zilei alegerilor. Participanții au fost invitați să vadă diferența dintr-o secție de votare în mod obișnuit la alegeri și secția de votare amenajată de experții „MOTIVAȚIE” pentru a fi una complet accesibilă.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Cetățenii cu abilități votează pentru o țară fără dizabilități” și a fost organizată de MOTIVAȚIE, cu suportul PNUD Moldova și cu susținerea financiară a USAID Moldova. Evenimentul a avut ca scop sensibilizarea nu doar a persoanelor cu dizabilități din regiune, dar și a cetățenilor, reprezentanților Autorităților Publice Locale, reprezentanților Consiliilor Electorale de Circumscripție Electorală (CECE).

Secția de votare model a fost prevăzută după standarde pentru toate tipurile de dizabilitate: fizică, de vedere, de auz, intelectuală, fiind utilizată banda de culoare contrastantă, semnalizarea direcției de deplasare în interiorul secției, harta secției de votare, etc. Astfel, participanții la simulare au putut analiza diferențele dintre cele două secții de votare.

Totodată, prin chestionarul propus la finalul evenimentului, participanții au fost invitați să aprecieze ambele secții de votare. În același timp au fost exersate diverse situații care pot avea loc în ziua scrutinului: lipsa fișei de însoțire a buletinului de identitate sau laminarea acesteia; lipsa buletinului de identitate; etc. Astfel, persoanele prezente la simulare au înțeles cum trebuie să acționeze în diferite cazuri și ce trebuie să facă pentru a-și exercita dreptul la vot.

La activitate au participat mai mulți membri ai Birourilor Electorale ale Secțiilor de Votare, care au jucat diverse roluri și au avut posibilitatea să analizeze situațiile care au apărut și să propună soluții. Totodată, mai mulți participanți au remarcat deosebirile dintre cele două secții de votare și au menționat că vor prelua exemplul și vor folosi diverse elemente pentru amenajarea secțiilor de votare în care vor activa.

Lilia Puzderi, participantă cu dizabilitate a îndemnat factorii de decizie să atragă atenția la necesitățile persoanelor cu dizabilități atât pentru exercitarea dreptului la vot, cât și pentru implicarea lor în procesul decizional și în activitățile locale. La fel, ea a invitat persoanele cu nevoi speciale din raionul Leova să fie active, să vorbească despre necesitățile lor și să devină promotori ai drepturilor persoanelor cu dizabilități.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button