Actualități

Peste 80 de mii de moldoveni din Diaspora s-au înscris pentru votul istoric din 11 iulie

Distribuiți acest articol!

Tot mai mulți moldoveni stabiliți în străinătate continuă să se înregistreze prealabil pentru a vota la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Până astăzi, 17 mai, 80 098 de moldoveni din diasporă s-au înscris pentru a participa la scrutinul electoral. 

Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, cele mai multe cerere, adică 16 822 de înregistrări, au fost completate de către moldovenii aflați în Italia. Alți 12 793 de alegători s-au înregistrat în Marea Britanie. Mai mult, pentru a participa la vot, s-au înregistrat și peste zece mii de moldovenii aflați în Germania.

Totodată, 6 767 de moldoveni s-au înregistrat prealabil în Rusia, dintre care 2 405 au completat cereri în scris.

Procesul se va încheia cu 45 de zile înainte de data scrutinului, adică pe data de 26 mai curent.

Cele două metode de înregistrare prealabilă

Accesând link-ul inregistrare.cec.md trebuie să urmași câțiva pași, printre care indicarea codului personal și data nașterii.

Mai mult, există și o a doua posibilitate de înregistrare prealabilă la scrutinul din 11 iulie curent, adică completarea unei cereri scrise.

„Solicitarea deschiderii/constituirii unei secții de votare suplimentare poate fi făcută și prin depunerea unei cereri scrise, semnate individual sau în grup, la misiunea diplomatică și/sau oficiul consular al Republicii Moldova și/sau la Comisia Electorală Centrală”, anunță CEC.

Scopul înregistrării prealabile

  • De a fi deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective;
  • De a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Conform decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, alegerile parlamentare anticipate ar putea avea loc pe data de 11 iulie curent. Maia Sandu a  dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button