Actualități

PLR: Să nu permitem camarilei de la putere să transforme anul Marii Uniri în anul prăbuşirii

Distribuiți acest articol!

Într-un comunicat de presă al Partidul Liberal Reformator, acesta se arată îngrijorat de evoluţia anului parlamentar 2016-2017, încheiat zilele acestea.
Potrivit comunicatului, acesta a decurs sub semnul acaparării în continuare a instituţiilor statului şi a concentrării celor trei puteri – legislative, executive şi judecătoreşti, precum şi a presei – în sfera de control a Partidului Democrat.

Concluzia generică ce se impune pe marginea acestei perioade este demontarea pas cu pas a statului democratic şi înlocuirea lui cu o democratură în care avantajele democraţiei sunt exploatate de clica politică de la guvernare în propriul folos şi interes, iar cea mai mare parte a societăţii este condamnată să sufere dezavantajele unei dictaturi în expansiune şi din ce în ce mai presante.

Altă concluzie importantă este că activitatea parlamentară a Partidului Democrat şi a noului său aliat politic – Partidul Socialiştilor, încheiată cu votarea sistemului mixt la următoarele alegeri parlamentare  – decriptează tentativa lor prost camuflată de deturnare a Republicii Moldova de pe traiectoria trasată în 2013-2014 a integrării cu Uniunea Europeană. Aceste partide vor cu tot dinadinsul să conserve Republica Moldova în spaţiul gri al corupţiei, a fărădelegii şi a urii în care se află azi“, se arată în comunicat.

Partidul Liberal Reformator consideră că reformele au fost mimate, iar nerespectarea recomandărilor instituțiilor europene “sunt acțiuni subversive fără precedent care ar putea conduce la revizuirea, în detrimentului Republicii Moldova, a Acordului de Asociere cu UE la capitolele liberului schimb al mărfurilor şi a liberei circulaţii a cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene.”

“Mimarea reformelor, ignorarea şi chiar respingerea obraznică ale recomandărilor instituţiilor europene în probleme de respectare a principiilor democratice fundamentale de funcţionare a statului, sunt acţiuni subversive fără precedent care ar putea conduce la revizuirea, în detrimentului Republicii Moldova, a Acordului de Asociere cu UE la capitolele liberului schimb al mărfurilor şi a liberei circulaţii a cetăţenilor în spaţiul Uniunii Europene.

Partidul Liberal Reformator care a contribuit în mod esenţial la atingerea obiectivelor strategice europene, culminate cu parafarea şi semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, este profund îngrijorat de derapajele antidemocratice şi antieuropene ale actualei coaliţii de putere. Republica Moldova este pusă din nou pe margine de prăpastie şi se află la un pas să-şi piardă nu doar drumul european, dar însăşi libertatea pentru care s-a jertfit generaţia Declaraţiei de Independenţă“, se mai indică în comunicat.

Partidul Liberal Reformator cheamă partidele proeuropene şi societatea să opună rezistenţă acestor derapaje. Acesta îi îndeamnă să nu permită camarilei de la putere să transforme anul Centenarului Marii Uniri în unul al prăbuşirii într-un nou infern geopolitic.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button