Actualități

Postări în vreme de pandemie: Putin plânge pentru România, iar UE îi întoarce spatele Italiei

Distribuiți acest articol!

Isteria publică determinată de pandemia COVID-19 a declanșat o adevărată „epidemie” digitală de fake news, distribuită mai ales pe rețele de socializare (Facebook și WhatsApp). Unele dintre mesajele false erau atribuite chiar autorităților române. Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al știrilor false „infodemie” (infodemic, în eng.), pornind de la cuvântul epidemie. În acest context, săptămâna trecută, internații români au avut parte de două postări infodemice, ambele rostogolite de mii de creduli pe Facebook, scrie Laborator de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS)

OMS a definit infodemia drept „o supra-abundență de informații – unele corecte, altele nu – care îngreunează accesul oamenilor la surse de încredere atunci când au mai multă nevoie de ele”, iar toate aceste narațiuni false sau parțial adevărate sunt însoțite și de o componentă emoțională destul de puternică.

În astfel de situații de criză, sentimentul de panică deseori crește proporțional cu atitudinea de neîncredere manifestată față de autoritățile guvernamentale. Dar aici intră în joc și „falșii profeți”, diferiți de cei din Biblie. Aceștia știu să profite de instrumentele puse la dispoziție de social-media pentru a înăbuși mesajele transmise de autorități și presa mainstream într-un flux continuu de conspirații „informații alternative”. Miza e de a spori gradul de neîncredere în autorități și presa tradițională, în favoarea unor informații și metode ale „vracilor” digitali. De aici vin și diversele „remedii” miraculoase de tratare a COVID-19 sau „informații alternative” despre căile de răspândire a virusului SARS-CoV-2, nemaivorbind de ultimele absurdități publicate de o serie de site-uri și pagini cu administratori anonimi.

Vaccinul împotriva infodemiei rămâne gândirea critică și verificarea sistematică a surselor de presă credibile sau a celor oficiale (Organizația Mondială a Sănătății, Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență).

În cele din urmă, OMS a creat și o secțiune specială pentru a demonta 10 mituri legate de prevenirea și tratarea infecției de coronavirus (varianta în limba română este disponibilă AICI). Dar cât de eficientă e această listă de mituri în fața unui aparat dezinformator care se autoalimentează cu zvonuri și conspirații?

Rămâne de văzut.

Continuarea articolului: LARICS.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button