Actualități

Povestea primului moldovean care își va face studiile muzicale la Viena

Distribuiți acest articol!

Cristian Spătaru a intrat în istorie la University of Music and Performing Arts Vienna fiind primul moldovean acceptat să-și facă studiile la compoziție.

Cristian Spătaru, stabilit în Austria: “Am fost chiar primul moldovean la compoziție, care a intrat în istoria universității, după care au mai urmat niște colegi de ai mei cu care foarte mult mă mândresc și am fost după aia și primul moldovean care a intrat la dirijat de orchestră, că-i altceva absolut.”

Până a pleca în Austria, Cristian și-a făcut studiile la Centrul de Excelență în Educație Artistică ”Ștefan Neaga”, dar și un an la Academia de Teatru Muzică și Arte Plastice din Chișinău. Până a fi acceptat la studii la Viena, Cristian a avut de susținut câteva examene de admitere.

“Examenul nu este ușor și pe ei nu îi interesează diploma pe care o ai dinainte. Deci, am venit fără nicio diplomă din Moldova. Problema la muzicienii moldoveni, mai ales în profesiile care nu sunt prea exercitate de moldoveni ca fiind dirijatul simfonic sau coral peste hotare e că profesorii nu au niciun punct de referință și pot să evolueze doar muzicianul curat din tine acum și e complicat fiindcă nimeni nu știe de Moldova în același timp”, menționează Cristian.

De peste șapte ani, Cristian își construiește un viitor în Austria.

“Am învățat niște lucruri pe care la noi niciodată nu le-aș învăța și foarte mult mi-ar plăcea să le aduc acasă, foarte mult mi-ar plăcea să se creeze la noi o catedră în Universitatea de muzică în care să vină dirijori și să aibă ocazia să dirijeze orchestra și să învețe dirijatul orchestrat fiindcă așa ceva noi nu avem la moment”, a spus Cristian Spătaru.

Și am dirijat muzică de film. A fost un eveniment deosebit fiindcă eram abia în anul doi de dirijat, nu aveam nicio experiență cu orchestre profesioniste, iar orchestra din Cluj este una din cele mai profesioniste orchestre din Europa”, a declarat Spătaru.

Recent, Cristian a susținut examenul de absolvire cu un concert de amploare în una din cele mai importante săli din Viena.

“Eu cred că toată viața m-am pregătit de el fiindcă a fost una din scenele cele mai mari din lume și am ales special o piesă pe care o cunosc cel puțin la auz, dar nu am avut ocazia să o dirijez niciodată și am dat și de o orchestră care nu a cântat-o niciodată. Am putut să le fac cunoștință cu această muzică a noastră care e specifică spațiului moldovenesc, sunt niște teme folclorice din spațiul moldovenesc, una din ele fiind Ciocârlia”, a menționat Cristian.

“Republica Moldova e o țară în dezvoltare și eu vreau să vin periodic în Moldova să fac niște concerte sau proiecte. Eu sper ca în Moldova să se găsească niște oameni care vor să investească în muzica clasică sau în concertele de format clasic. Formatul clasic poate fi și unul inovator” declară Spătaru.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button