MAGAZIN

Presa din Washington: „Putin – tatăl separatiștilor, Surkov – bona”

Distribuiți acest articol!

„Atunci când trimisul american Kurt Volker se va întâlni cu omologul său rus, luni, pentru a încerca să restabilească pacea în estul Ucrainei, vizavi de el la masă nu va sta un diplomat obisnuitt“ – scrie The Wall Street Journal.

„Vladislav Surkov, „comisarul” Moscovei, este un consilier influent la Kremlin, care a jucat un rol major în sprijinirea, organizarea și controlul separatistilor prorusi care luptă împotriva guvernului central al Ucrainei, potrivit unui fost lider rebel, precum și oficialilor ucraineni și occidentali“, – screi ziarul.

„Putin este tatăl mișcării separatiste – a declarat Valentin Nalivaicenko, care a condus Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) în primele 15 luni dupa revolta –  iar Surkov este bona”, a adaugat el.

Oficial, Rusia susține acordul de pace de Minsk, al cărui scop este reintegrarea teritoriilor ucrainene separatiste.

Cu toate acestea, multi surse de pe ambele părți ale conflictului din Donbas susțin că obiectivele Rusiei depășesc aceste ținte. Potrivit acestora, Moscova, de fapt, vrea ca în schimbul păcii din Ucraina să i se garanteze că Kievul nu se apropie prea mult de Occident și o slăbire a sancțiunilor internaționale.

Mișcarea separatistă „este un atu“ în marele joc geopolitic al Kremlinului, susține Alexei Aleksandrov, fost lider separatist, care acum trăiește în Crimeea. El susține că a fost eliminat de Kremlin din poziția de conducere pe care o avea in Donbas.

Potrivit lui Alexandrov, în mai 2014, un grup de veterani ai serviciilor de securitate ruse și șeful de relații publice de la Kremlin au sosit in Donbas în calitate de consultanti ai rebelilor. Unii localnici au perceput sosirea lor ca o ocupare a puterii de catre Kremlin, sub conducerea lui Surkov.

„Le-am înmânat cheile orașului”, spune Alexandrov, iar ei „au eliminat primul val de conducători”.

Anume atunci, susține Aleksandrov, Surkov a început să joace un rol decisiv în conducerea zonei controlate de rebeli, numind conducatori și structura politică în așa fel încât să le pună sub controlul Moscovei.

În august 2014, Surkov a organizat transferul puterii în așa-numita DNR de la șeful trimis de Moscova, catre un comandant militar local, considerat loial Kremlinului, pentru a ascunde faptul că „parada” este condusa de la Kremlin, spune Aleksandrov.

Mai târziu, în aceeași lună, trupele ruse au intrat în secret in Ucraina pentru a opri ofensiva armatei ucrainene, care amenința sa-i infranga pe separatisti. Imaginile de satelit, rapoarte serviciilor militare de informatii și datele obținute de la soldații ruși capturați probeaza invazia militara rusa.

Invazia armatei ruse a obligat armata ucraineana sa ceara armistitiu. Mai tarziu, Surkov s-a întâlnit cu înaltul oficial al Departamentului de Stat al SUA, Victoria Nuland în 2016, pentru a gasi o solitie la conflict, – scrie ziarul.

Potrivit surselor apropiate negocierilor, tratativele erau aproape sa asigure posibilul transfer al controlului frontierei ucrainene catre armata Ucrainei, dar ele au fost oprite de partea rusa dupa ce s-a aflat ca Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale din SUA. Apoi, Nuland a parasit postul său si tratativele cu Surkov.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button