Externe

Președintele nou ales al Coreei de Sud si-a anunțat disponibilitatea de a vizita Coreea de Nord

Distribuiți acest articol!

Câştigătorul scrutinului prezidenţial din Coreea de Sud, Moon Jae-in, a declarat miercuri că este dispus să viziteze Coreea de Nord şi va face eforturi pentru stabilirea păcii în regiune.

După câteva ore de la câştigarea alegerilor, candidatul Partidului Democrat din Coreea (social-liberal) a declarat că dorește să poarte negocieri cu China, SUA şi Coreea de Nord, pentru detensionarea situaţiei actuale.
 Moon Jae-in a subliniat că vrea “să întărească alianţa-cheie” cu Statele Unite, dar a precizat că va avea “negocieri serioase” cu SUA şi China privind modul de desfăşurare a sistemului antirachetă american THAAD.
Instalarea sistemului antibalistic de către americani în Coreea de Sud, ce are scop protecția împotriva ameninţărilor şi testelor nucleare din partea Coreei de Nord, a nemulțumit China, care a interpretat mutarea ca o ameninţare la adresa capabilităţilor militare proprii.
Preşedintele american Donald Trump a sugerat recent, că autorităţile de la Seul ar trebui să plătească pentru implementarea sistemului antirachetă aproximativ un miliard de dolari, ceia ce a trezit nemulțumiri  în rândul sud-coreenilor. Reamintim ca SUA mai are 28.500 de trupe staţionate în Coreea de Sud.
Moon Jae-in a câştigat scrutinul prezidenţial din Coreea de Sud cu 41,10%, adică 13,4 milioane de voturi. Următorii candidați au fost  conservatorul Hong Joon-Pyo, cu 24,03% dintre voturi, și centristul Ahn Cheol-Soo – 21,4%.

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button