Actualități

Prietenii lui Dodon de la Moscova șantajează moldovenii: Au impus noi taxe vamale pentru produsele din R. Moldova

Distribuiți acest articol!

Prietenii lui Igor Dodon de la Moscova îi șantajează pe moldoveni cu ocazia alegerilor din 11 iulie prin impunerea de noi taxe vamale pentru produsele moldovenești. Mai mult, moldovenii primesc și indicații de la ruși: Votați cu Dodon și anulăm taxele.

Măsurile anunțate au o conotație electorală și anterior Rusia la fel a procedat în astfel de situații pentru al favoriza pe Igor Dodon și alți bandiții ce ling bocancul ocupantului.

Moldova nu mai are nevoie de Rusia având în vedere că schimburile comerciale sunt la un minim istoric, România fiind principalul partener de afaceri.

Dodon poate căra el mere la Moscova cu kuliocul

Amintim că acordul privind exportul unor categorii de mărfuri moldovenești pe piața rusă, fără achitarea taxelor vamale, a expirat la 1 aprilie 2021. Acest acord a fost semnat în 2018, după o înțelegere dintre ex-președintele țării, Igor Dodon, și omologul său rus, Vladimir Putin.

Embargo ca pedeapsă pentru Acordul de Liber Schimb cu UE

Amintim că pe 31 iulie 2014, Guvernul Rusiei decis că începând cu 30 august 2014, pentru 19 categorii de mărfuri din Moldova (de la carne, legume, fructe, cereale, făină, semințe de floarea-soarelui, la bere, vin, zahăr, conserve din legume și mobilă) este aplicat același regim vamal ca și pentru țări precum România, Polonia, China, Germania, Estonia, Franța etc., ceea ce presupune plata de taxe.

Autoritățile moldovenești spuneau atunci că Rusia nu ar avea niciun motiv să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova.

Decizia guvernului rus a fost de fapt o pedeapsă pentru Republica Moldova pentru că pe 27 iunie 2014 a semnat Acordurile de Asociere și de Liber Schimb cu UE.

Moldova nu mai depinde de piața rusească

Anterior, în septembrie 2013, Rusia a impus restricții la exportul de vinuri din Moldova.

Aceste măsuri abuzive au avut ca efect prăbușirea exporturilor pe piața rusească și acum Rusia este abia al patrulea partener la exporturile din Moldova cu o cotă de 8-9% din total, în urma României, Germaniei și Italiei. 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button