10TVActualitățiExterne

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze

Distribuiți acest articol!

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze pentru rolul pe care Biserica Catolică le-a avut în atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni în cadrul sistemului de școli rezidențiale, după ce aproape 1.000 de cadavre au fost descoperite în gropi comune pe locurile în care se aflau acele unități de învățământ.

„Am vorbit personal cu sanctitatea sa, Papa Francisc, și am accentuat nu doar cât de important este ca el să își ceară iertare, ci să își ceară iertare canadienilor indigeni chiar pe teritoriu canadian”, a declarat Trudeau într-o conferință de presă la Ottawa.

„Știu că la nivelul conducerii Bisericii Catolice există un angajament pentru ca următorii pași să fie atinși”.

Declarațiile lui Trudeau vin după ce alte 751 de morminte nemarcate au fost descoperite la locul unei școli rezidențiale în regiunea Saskatchewan. Cu doar câteva săptămâni înainte, alte 215 de cadavre de copii au fost descoperite în Columbia Britanică.

Sistemul de școli rezidențiale pentru copii indigeni a funcționat de-a lungul secolelor, acestea având menirea de a asimila populațiile indigene. În jur de 150.000 de copii au fost luați de la familiile lor și au fost internați în aceste școli în care nu aveau voie nici să-și vorbească limba, fiind chiar și deseori abuzați.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button