MAGAZIN

FOTO. Prima grădiniță de tip energo-eficient la Călăraşi

Distribuiți acest articol!

Astăzi a avut loc ceremonia de inaugurare a primei grădinițe de tip energo-eficient din Republica Moldova – grădiniţa „DoReMicii” din orașul Călărași. Construcția acesteia a fost începută  în aprilie 2016 şi a durat puţin peste un an. La eveniment au fost prezenţi invitaţii de onoare, fără de care realizarea proiectului nu ar fi fost posibilă, inclusiv prim-ministrul Pavel Filip. 

“Am un sentiment de mulțumire și satisfacție profesională să văd finalizat un proiect la lansarea căruia  am participat personal. Evenimentul de astăzi ne arată ce înseamnă de fapt parcursul european al țarii noastre. Sunt proiecte concrete care vin să asigure bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat în cadrul evenimentului Premierul Pavel Filip.

Totodată, șeful Executivului a exprimat recunoştinţă Guvernul Germaniei pentru sprijinul acordat în realizarea proiectului, menționând că acesta este nu doar o investiție benefică pentru locuitorii din oraşul Călărași, ci și un exemplu de respectare a normelor europene de mediu și de eficiență energetică. Astfel, datorită tehnologiilor inovative, panourilor solare instalate, pompelor geotermale şi termopanelor de ultimă generaţie, costurile anuale de întreţinere a grădiniţei vor fi cu 90% mai mici decât ale unei clădiri similare.

Prezentă la eveniment a fost şi Ambasadoarea Germaniei la Chișinău, Ulrike Knotz. Aceasta a menţionat că acest proiect a fost realizat în cadrul Programului „Infrastructură socială şi eficienţă energetică” şi a exprimat toată deschiderea pentru susţinerea în continuare a unor astfel de proiecte sociale în Republica Moldova. În acest context, diplomatul german declară: „În selectarea proiectelor ne vom baza și pe viitor pe cel mai important criteriu – beneficiul direct adus cetățenilor pentru îmbunătățirea condițiilor de viață”.

Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de euro, banii fiind acordați de Banca germană de investiții KfW.

sursa foto: gov.md


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button