Actualități

Prima ţară din lume care impune producătorii auto să instaleze cutii negre pe toate maşinile noi vândute

Distribuiți acest articol!

Ministerul Transporturilor din Japonia a introdus o nouă cerință obligatorie pentru producătorii auto care îşi comercializează produsele cu roţi pe teritoriul ţării. Legea impune ca toate mașinile noi produse din iulie 2022 să fie echipate cu un EDR (event data recorder).

Acest dispozitiv, analogic unei cutii negre dintr-un avion, va înregistra inclusiv date privind poziția pedalelor de acceleraţie şi frânare, ceea ce va ajuta foarte mult la investigarea cauzelor producerii unui accident rutier!

Potrivit Kyodo News, introducerea noii cerinţe se datorează faptului că uneori, chiar și o expertiză profesională, nu poate răspunde cu exactitate la întrebarea dacă o acceleraţie înainte de accident a fost o defecțiune a mașinii sau o greșeală a șoferului? Guvernul nipon a decis că instalarea unui EDR va ajuta la clarificarea exactă a circumstanțelor producerii accidentelor.

Astfel spus, Japonia va fi prima țară din lume care va obliga producătorii auto să echipeze mașinile cu cutii negre. Pe lângă poziția pedalelor, dispozitivul va reţine, de asemenea, informaţii despre cuplarea sau evitarea cuplării centurii de siguranţă, dacă sistemul automat de frânare este activat în situații de urgență și despre acceleraţii (cât de des se fac, până la ce viteză, etc). Toate aceste date vor fi înregistrate cu o rată de două ori pe secundă.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button