ActualitățiExterne

Primele discuții asupra Brexitului la Consiliul European

Distribuiți acest articol!

În timpul Consiliului European de la Bruxelles, 22 iunie, premierul britanic, Theresa May, a dezvăluit planurile sale pentru Brexit, timp în care cele 27 state membre au decis viitoarea locație a agențiilor Uniunii Europene situate în Marea Britanie. 

May a precizat poziția Downing-Street asupra cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit, fiind una dintre prioritățile negocierilor istorice pentru retragerea britanică din martie, 2019. Premierul britanic a confirmat ”un angajament clar că va cere fiecărui cetățean al UE aflat ilegal în Regatul Unit să părăsească imediat țara, iar pentru cei aflați legal vor exista posibilități de regularizare a statutului pentru a putea rămâne în țară”, a afirmat o sursă guvernamentală, după ce Theresa May s-a întâlnit cu omologii săi din cele 27 state membre.

Cancelarul german a calificat propunerile premierului britanic ca ”un bun început”. „Dar, bineînțeles, mai rămân alte multe, multe chestiuni”, a completat aceasta.

Totuși, oferta pe care Theresa May o consideră ca fiind echitabilă și serioasă riscă să nu satisfacă pe deplin cele 27 de state membre. Mai ales că respinge orice competență a Curții de Justiție a UE cu privire la acordul dintre Londra și Bruxelles, care specifică drepturile a circa 3 milioane de cetățeni europeni aflați în Regatul Unit.

Trebuie să fie clar că summit-ul european nu este un forum pentru negocierile pentru Brexit”, a insistat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Cele 27 de state membre ale UE au decis relocalizarea a două agenții europene aflate la Londra, care, după Brexit, vor fi situate pe teritoriul Uniunii Europene. O decizie a lui Donald Tusk entuziasmantă, care a ”confirmat unitatea celor 27 și redus incertitudinea Brexit-ului.

Sursa: Le Monde

 

 

 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button