ActualitățiBasarabia

Procuratura Generală girează un jaf de 2,3 miliarde de lei pe spatele moldovenilor

Distribuiți acest articol!

O grupare criminală internațională a gulerelor albe dorește să jefuiască Republica Moldova de 130 de milioane de dolari printr-o schemă abuzivă și ilegală în contul unei datorii inexistente a statului nostru către România.

Procuratura Generală consideră că nu există fapte de natură penală în acest jaf de 2,3 miliarde de lei(130 milione dolari) controlat din umbră de bandiți cu conexiuni în Federația Rusă, bani care vor fi plătiți tot de moldoveni. Mai grav, Procuratura Generală a ascuns acest răspuns oficial, după cum observați în documentul semnat de procurorul Ghenadie Pîrlii nu are antetul instituției.

Pentru mafioții care au impresia că pot jefui Republica Moldova de 130 de milioane de dolari, îi atenționăm cu această ocazie că a fost sesizat Parchetul European EPPO condus de Laura Codruța Kovesi având în vedere că în această schemă criminală sunt implicate persoane și instituții din comunitatea europeană.

Procuratura Generală by Baclava Sorin-Mihai on Scribd

Maia Sandu tace inexplicabil: Se pregătește un nou jaf de miliarde! Vor să fure 2.3 mlrd de lei

Acum 23 ani, în noiembrie 1998, executivul de la Chișinău a apelat la Guvernul României solicitînd furnizarea în regim de urgență a curentului electric, pentru a acoperi deficitul de pe piață, ca urmare a sistării livrărilor de la Centrala Electrică de la Cuciurgan. Furnizările au început imediat și au continuat până în anul 2001. Contractul a fost semnat în ianuarie 1999 între Compania Națională de Electricitate (CONEL România) și Î.S. „MOLDTRANSELECTRO” Republica Moldova. Acordul stipula şi metoda de achitare pentru energie: transmiterea pachetului de acţiuni deţinut de stat în S.A. “Tirex-Petrol”, a mijloacelor obținute din vânzarea rețelelor de distribuție din Republica Moldova, precum şi a cărbunelui sau a altor mărfuri şi servicii ale unor companii moldovenești.

În aprilie 2001 statul român au decis stingerea creanței în sumă de 31 928 450.00 dolari, înregistrată cu titlu de datorie de către Î.S. „MOLDTRANSELECTRO” Moldova către „Compania Națională de Electricitate” S.A. din România, pentru energia electrică livrată. La momentul desființării Companiei Naționale de Electricitate din România, aceasta datorie a fost stinsă și nicidecum nu putea să fie transmisă către S.C.P.E.E.T. “Termoelectrica” S.A. care ulterior, a separat datoria în două părți, 15.000.000,00 și 17.040.400,00 dolari U.S.D.

România a stins datoria în urma unui grant de la instituția financiară americană Merrill Lynch

Documentele Privind Adoptarea Legii 209 by FreePress on Scribd

Potrivit experților, valoarea totală a prejudiciului material care ar putea fi adus Republicii Moldova în urma cesionării creanței în valoare de 15.000.000,00 USD precum și vânzării-cumpărării creanței de 17.040.400,38 USD la situația de 29 decembrie 2020, constituie suma de 130.515.259,00 de dolari, care este în creștere permanentă. Experții afirmă că, deși datoria R.Moldova fost stinsă în baza legii adoptate de statul român, Casa de avocatură Mușat & Asociații, în calitate de lichidator S.C.P.E.E.T. “Termoelectrica” S.A. – România, organizează licitații publice privind vânzarea unor pretinse creanțe restante, inducând în eroare în mod fraudulos agenții economici. Una dintre companiile care a participat la licitație este și ”LAFARINA-PLUS” S.R.L, care a devenit adjudecatar al creanței în cuantumul de 17.040.400,38 USD, în schimbul sumei de 1.891.484,40 USD.

Cine e Ghenadie Pîrlii

Ghenadie Pîrlii este un apropiat al cercurilor înalte din Federația Rusă și a respins anul trecut demersul lui Dorin Chirtoacă, privind investigarea preluării a două posturi TV de către Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general al Federației Ruse Iurie Ceaika.

Procurorul Ghenadie Pîrlii se spune că plângerea lui Chirtoacă, cu privirea la investigarea afirmațiilor șefului statului privind vânzarea-cumpărarea posturilor Accent TV și Primul în Moldova, „nu întrunește condițiile de formă și conținut prevăzute de Codul de procedură penală pentru a fi examinat în ordine procesual-penală, iar soluționarea aspectelor semnalate exced funcțiile Procuraturii, fapt despre care a fost informat autorul demersului”.

Menționăm că la începutul lunii ianuarie 2020, Dorin Chirtoacă a solicitat Procuraturii Generale să investigheze modul în care Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general al Federației Ruse Iurie Ceaika, a intrat în posesia a 51% din compania „Media Invest Service”, firma care deține posturile Accent TV și Primul în Moldova, și care gestionează portalurile mail.ru și ok.ru în Republica Moldova.

Procurorul Ghenadie Pîrlii

Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button