MAGAZIN

Produse lactate moldovenești cu puțin lapte și pline de grăsimi vegetale. ANSA împarte amenzi

Distribuiți acest articol!

ANSA a găsit mai puțin lapte, dar mai multe grăsimi vegetale în produsele lactate a patru producători produsele cărora au fost supuse verificărilor. Până la sfârșitul lunii martie urmează a fi verificați toți producătorii și importatorii de lactate.

După scandalul legat de conținutul grăsimilor vegetale în mai multe produse lactate ce se comercializează pe piață, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prelevate și examinat 126 de probe de la producători,  importatori de produse lactate și din rețeaua comercială.

În rezultatul  testelor s-au depistat neconformități privind prezența grăsimelor vegetale la următoarele tipuri de produse de la SA JLC: brânză proaspătă de vaci de 5 procente – 21,75 % (grăsimi vegetale)  și brânză proaspătă de vaci de 2 procente -14,93% (grăsimi vegetale).

În laptele concentrat fiert cu zahăr “ IRISCA” importat din Ucraina s-au depistat 93,77% de grăsimi vegetale, pe când prezența acestora în produsul respectiv este inadmisibilă.

În produsele lactate de la SA INCOMLAC în  untul “Crestianscoe”  conținutul de grăsimi vegetale constituie – 15,54%, în brânzică glazurată cu umplutură de lapte concentrat  fiert – 60,81%, în brânzică dulce Mic Vis cu caise – 34,18%, iar în  brânzică glazurată cu aromă de vanelie  conținutul de grăsimi vegetale este de 77,51%.

Printr-o dispoziție emisă de ANSA, operatorii menționați au fost avertizați privind retragerea imediată a produselor neconforme din rețeaua comercială.

Totodată, inspectorii ANSA au făcut verificări la două supermarketuri din Chișinău, de unde au fost retrase brînză de vaci cu fracția masică de grăsime 2% – 27 unități a câte 250 grame și brînză de vaci cu fracția masică de grăsime 5% – 24 unități a câte 250 grame, ambele produse aparținând SA LJC.

Inspectorii au atenționat repetat administrația SA JLC despre necesitatea respectării legislației din domeniu. Pentru încălcările menționate agentul economic a fost sancționat cu amendă în mărime de 12000 lei.

Verificări au fost efectuate și la întreprinderii de produse lactate din Bălți, – SA INCOMLAC, unde în secțiile de producere au fost depistate neconformități ce contravin cerințelor generale de igienă. La finele controlului s-a prelevat 3 probe de produsele lactate, pentru investigare la conținutul de grăsimi vegetale. În baza rapoartelor a fost întocmit proces verbal de contravenție cu o amendă de 15000 lei.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button