Actualități

Promo-LEX, despre decizia CEC: Este o hotărâre foarte stranie

Distribuiți acest articol!

Decizia Comisiei Electorale Centrale cu privire la crearea secțiilor de votare pentru alegatorii de peste hotare este „foarte stranie”, iar membrii CEC nu au ținut cont pe de o parte de cele trei criterii prevăzute de Codul Electoral pentru stabilirea secțiilor de votare, Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook, directorul Programului Monitorizarea Proceselor Democratice al Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil.

„Foarte stranie hotărârea adoptată astăzi de CEC cu privire la crearea secțiilor de votare pentru alegatorii de peste hotare. Este îngrijorător faptul că membrii CEC nu au ținut cont pe de o parte de cele trei criterii prevăzute de Codul Electoral pentru stabilirea secțiilor de votare peste hotare, dar și de propria hotărâre prin care anterior au adoptat devizul de cheltuieli pentru organizarea alegerilor și care prevede crearea a 150 secții de votare”, a menționat Nicolae Panfil. 

Potrivit lui, CEC a ignorat problemele cu care s-au confruntat la ultimele alegeri moldovenii stabiliți peste hotarele țării.

„Cu regret, prin hotărârea de astăzi CEC a transmis un mesaj clar de ignorare a problemelor cu care s-au confruntat la ultimele alegeri cetățenii noștri din Marea Britanie, Franța, Germania, Italia și alte state (insuficiența buletinelor de vot, cozile foarte lungi din fața secțiilor de votare, eforturile și cheltuielile enorme suportate de cetățeni pentru deplasarea la vot). Nu vreau să cred că această decizie ar fi o dovadă de indiferență din partea majorității CEC în contextul în care sunt la final de mandat, sau și mai grav, că ar fi adoptat această hotărâre fiind influențați politic sau intimidați”, scrie directorul Programului Monitorizarea Proceselor Democratice al Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil.

Ieri au avut loc discuții aprinse în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale la care s-a stabilit numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au avut păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, Maxim Lebedinschi, a insistat să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții. 


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button