MAGAZIN

Protest la ambasada Ucrainei și la Guvern pentru salvarea râului Nistru

Distribuiți acest articol!

Organizații de mediu, activiști politici și civici acuză guvernarea că poartă negocieri netransparente cu autoritățile din Ucraina pentru semnarea Acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean. În cadrul unei acțiuni de protest la Ambasada Ucrainei și la Guvern, manifestanții au atenționat asupra faptului că există riscul ca Ucraina să construiască pe partea de sus a râului Nistru șase hidrocentrale, iar ca rezultat populația Republicii Moldova va fi lipsită de resurse importante de apă, transmite IPN.

Anatolie Prohniţchi, președintele Partidului Politic Verde Ecologist, a spus că s-a dus o luptă aprigă ca Rada Supremă de la Kiev să ratifice, în luna mai anul trecut, Acordul pentru folosirea comună a bazinului râului Nistru, iar acest lucru însemna că hidrocentralele pe care Ucraina și-a exprimat în repetate rânduri intenția să le construiască nu mai pot fi ridicate. Potrivit lui Anatolie Prohniţchi, acum acest risc reapare în urma unor înțelegeri ascunse dintre guvernarea de la Chișinău și cea de la Kiev, în contextul tratativelor care au loc pe marginea Acordului de funcționare a Complexului Hidroenergetic Nistrean.

„Construind aceste șase hidrocentrale, înseamnă că Republica Moldova rămâne fără surse de apă, dar și o parte din localitățile Ucrainei. Guvernarea duce niște tratative pe ascuns și nu în folosul cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Anatolie Prohniţchi.

Ina Coşeru, președintele Centrului National de Mediu, a spus că ridicarea celor șase hidrocentrale pe partea de sus râului Nistru va periclita aprovizionarea cetățenilor moldoveni cu apă, deoarece volumul de apă potabilă calitativă nu va mai fi așa de mare. „Apă în Nistru va fi tot mai puțină. În cazul în care nu se reacționează, situația poate deveni și mai gravă. Cerem Guvernului, atunci când discută cu autoritățile din Ucraina, să aibă o poziție fermă în ceea ce privește protecția râului Nistru”, a spus Ina Coşeru.

Manifestanții au cerut ca și reprezentanții societății civile să fie parte la aceste negocieri.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button