MAGAZIN

Protestele nu-și mai au rostul, opoziția ar trebui să-și consolideze prezența în teritoriu

Distribuiți acest articol!

Protestele anunțate de unele partide de opoziție nu-și mai au rostul, iar formațiunile politice ar trebuie să se concentreze acum pe consolidarea reprezentării proprii în teritoriu.

Această opinie a fost exprimată de către președintele Fundației Moldova de la Washington, Vlad Spânu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. „A trecut trenul și nu mai are rost să-și epuizeze puterile și forțele care sunt destul de limitate în Republica Moldova. Și în special mă refer la partidele politice”, a precizat interlocutorul Valentinei Ursu. Spânul afirmă că, în primul rând, partidele ar trebui să se consolideze, prin reducerea numărului lor, prin comasarea formațiunilor care, practic, au aceleași platforme declarate, ”însă au șefuleți de partide care nu vor s-o facă”.

”A doua chestiune: partidele de astăzi, care protestează în afara sau în interiorul Parlamentului, ar trebui să facă ceea ce face orice partid din orice țară din lume – să creeze o rețea în toate localitățile din Republica Moldova, ca atunci când va veni vremea alegerilor să-și aibă oamenii lor, să-și poată mobiliza votanții, pentru a-și aduna voturile. În special acum când va fi votarea pe circumscripții. Deci, partidele vor trebui să aibă oameni în teritoriu. Și energia aceasta care există acum ar trebui să fie concentrată pe soluționarea anume a problemelor respective”, este convins președintele Fundației Moldova de la Washington.

Acesta mai spune că sistemul uninominal pe circumscripții electorale este cu mult mai bun decât cel de pe liste. ”Am văzut asta în 1992, când parlamentarii au fost numiți pe circumscripții uninominale și atunci în Republica Moldova au fost cele mai bune legi, inclusiv Declarația de Independență, inclusiv Declarația de Suveranitate, care rămân a fi pietrele de temelie ale acestei societăți”, spune expertul.

Vlad Spânu crede că politicienii trebuie să ofere o șansă cetățenilor, care să aibă încredere în propriile forțe, să-și aleagă propriii reprezentanți. ”Și atunci, acești reprezentanți vor reflecta mai bine ce vor oamenii și încotro trebuie să se miște societatea”, explică invitatul de la Radio Europa Liberă.

Sursa: europalibera.org


Distribuiți acest articol!

2 Comments

  1. Foarte bine spus, mai ales în condiția cînd poporul e cel care și-a dorit schimbarea sistemului electoral și alegerea directă a deputaților

  2. Protestele astea sunt egale cu zero , nu aduc nici un folos poporului moldovan . Doar vor sa le arate la straini ce activa este Maia Sandu , ca aceia sa ii mai dea ei ceva bani . Maia Sandu asta este cu totul sub comanda sefilor ei straini , care o platesc si va face doar ce ii spun ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button