ActualitățiExterne

Reacţiile continuă// Dodon fuge să-l felicite, Trump se abţine, Putin – supărat

Distribuiți acest articol!

Washingtonul este conștient de rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia, însă nu îl va felicita pe președintele Vladimir Putin pentru realegere, a anunțat luni Hogan Gidley, purtator de cuvânt al Administrației americane,  într-un interviu acordat Reuters.

„Rezultatele alegerilor nu ne surprind“ – a spus Gidley, menționând că președintele Statelor Unite, Donald Trump, nu a planificat niciun apel telefonic de felicitare pentru Putin.

De asemenea, el a adăugat că Washingtonul va continua să colaboreze cu Rusia în domeniile în care acest lucru este posibil.

„Vom continua să menținem relațiile cu Rusia și o vom obliga să plătească în cazul în care va pune în pericol interesele noastre, dar vom căuta oportunități de a lucra împreună, atunci când aceasta servește interesele noastre“, – a conchis reprezentantul administrației americane.

Anterior, guvernul de la Londra a declarat că înainte de a face declaratii despre realegerea lui Putin, vrea să aștepte raportul privind alegerile din Rusia, care va pregătit de misiunea observatorilor internaționali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

„Oficiul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa și-a desfășurat misiunea de observare a alegerilor din Rusia, vom aștepta evaluarea lor înainte de a face orice declarații“, – au declarat oficiali ai guvernului condus de Theresa May.

Între timp, cancelarul german Angela Merkel și omologul său francez Emmanuel Macron au reacționat cu o noapte înainte la victoria lui Vladimir Putin.Î n telegrama ei, Merkel a vorbit despre importanța consolidării relațiilor dintre Rusia și Germania și rezolvarea problemelor internaționale.

„Astăzi, mai important ca niciodată este să se continue dialogul și să se consolideze relațiile dintre statele și popoarele noastre. Pe baza acestui fapt, trebuie să căutăm să ne ocupam în mod constructiv de problemele cheie bilaterale și internaționale, precum și pentru a găsi soluții viabile“, – se arata în mesajul lui Merkel, la sfârșitul căreia cancelarul german îi ureaza succes lui Putin în rezolvarea sarcinilor cu care se confrunta.

La rândul sau, Macron s-a limitat în a ura succes Rusiei și cetățenilor săi în legătură cu ultima cursă prezidențială.

De asemenea, Președintele Igor Dodon l-a felicitat, ieri, pe Vladimir Putin cu rezultatele scrutinul electoral din Federația Rusă, unde Putin a câștigat detașat cu peste 76% din voturi. Mesajul a fost plin de laude și cuvinte sitopoase în adresa președintelui rus și însoțit de o fotografie unde Dodon apare alături de Putin în Piața Roșie, ambii purtând la piept panglica ”Sf. Gheorghe”.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button