10TVActualitățiBasarabia

VIDEO // Regele Ferdinand revine acasă / Un bust al Regelui Ferdinand I al României a fost ridicat la Varnița, raionul Anenii Noi

Distribuiți acest articol!

Un bust al Regelui Ferdinand I al României a fost ridicat pe soclu la Varnița, raionul Anenii Noi. Iniţiativa aparţine Căminului Cultural „Sfântul Gheorghe” din Varniţa și face parte din campania de restabilire a busturilor închinate regelui Întregitor.

Ordinea alocuțiunilor a fost deschisă de către directorul adjunct al Liceului Teoretic Varnița, Zinaida Botnaru, care a menționat că Regele Ferdinand Întregitorul a fost iubit de toți românii pentru realizarea unității naționale.

Avocatul Iulian Rusanovschi a amintit despre faptul că ( CARTON) „La 24 iulie 2016 a început campania de restabilire a busturilor închinate Regelui Ferdinand pe teritoriul RM prin inaugurarea monumentului de la Nisporeni. După doi ani, campania se încheie cu inaugurarea celui de-al cincilea monument al Regelui. Acest monument este închinat și eroilor căzuți în primul război mondial.”

Iniţiativa dezvelirii unui bust în cinstea Regelui Ferdinand I aparţine Căminului Cultural „Sfântul Gheorghe” din Varniţa. Ideea s-a născut în anul 1935, iar formalităţile de ridicare a acestuia s-au derulat inclusiv pe parcursul anului 1938. În anul 1939, bustul Regelui Ferdinand I din Varniţa a fost finalizat şi inaugurat, dar odată cu ocuparea Basarabiei de către imperiul sovietic, acest monument a fost profanat, demontat şi dus pe malul stâng la Nistrului.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button