Actualități

Atenție! Modificări privind redobândirea cetățeniei române

Distribuiți acest articol!

De astăzi, moldovenii care au planificat să-și redobândească cetățenia română o vor face prealabil în baza înregistrărilor online pe site-ul Autorității Naționale pentru Cetățenie. Taxa de înregistrare este gratuită.

Această modificare este valabilă doar în rândul persoanelor care depun cereri privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege care prevede:

Art. 11 
(1) Persoanele care au dobandit cetatenia romana prin nastere sau prin adoptie si care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau aceasta cetatenie le-a fost ridicata fara voia lor, precum si descendentii acestora pana la gradul III, la cerere, pot redobandi sau li se poate acorda cetatenia romana, cu posibilitatea pastrarii cetateniei straine si stabilirea domiciliului in tara sau cu mentinerea acestuia in strainatate, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 8 alin. (1) lit. b), c) si e).

(2) Dispozitiile art. 10 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.

De asemenea, începând cu data de 24 mai numărul de locuri disponibile pentru programarea online în vederea depunerii dosarului la sediul ANC crește la 350 de programări online/zi de lucru cu publicul. Persoanele care se vor prezenta la sediul ANC începând de astăzi, în vederea depunerii cererilor privind cetățenia română, formulate în temeiul art. 11 din Lege, fără a se programa în prealabil pentru înregistrarea dosarului, nu vor putea depune cererea privind cetățenia română.

Solicitanții vor putea găsi lista programarilor cu cel puțin 7 zile înainte de înregistrarea pe site-ul instituție și la sediul ANC.

Obligativitatea programării prealabile online în vederea depunerii cererilor nu se aplică persoanelor care formulează cereri privind cetățenia română în temeiul articolelor 8, 81, 10 și 27 din Legea nr. 21/1991.

Amintim că, până acum cetățenii moldoveni depuneau dosarul pentru redobândirea cetăţeniei române atât online, cât şi printr-o cerere depusă personal la sediile consulatelor. Astfel, diverse persoane întocmeau liste la uşa instituţiei şi percepeau taxe ilegale pentru asta.

 

 Sursa foto: agora.md  

Autor: Melisa Ciobanu


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button