Actualități

VIDEO. Iohannis: “Relația României cu Germania este una privilegiată”

Distribuiți acest articol!

Iohannis: Relația României cu Germania este nu doar de importanță strategică, ci și privilegiată

După ce a vizitat SUA, ieri președintele României a fost în Germania. Este o altă întălnire importantă pentru președintele Iohannis după întâlnirea cu Donald Trump.

Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Relația României cu Germania este nu doar de importanță strategică, ci și privilegiată, a declarat președintele Klaus Iohannis, luni, la finalul discuțiilor avute la Berlin cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

“Relația cu Germania este pentru România nu doar una de importanță strategică, ci și o relație privilegiată și cu siguranță una dintre cele mai bune relații (…) și doamna cancelar și cu mine ne-am propus să păstrăm această relație și să o îmbunătățim. Germania a rămas cel mai important partener comercial pentru România, este pe primul loc, cu creșteri constante de peste 10% în ultimii ani. Este notabil și cred că arată că suntem nu doar apropiați politic, ci suntem apropiați și economic”, a declarat șeful statului într-o conferință de presă comună cu cancelarul german.

Teme de discuții diverse, dar importante

Un alt subiect abordat de cei doi oficiali a fost importanța minorității germane din România și a comunității românești din Germania.

“Credem că aceste comunități contribuie semnificativ la crearea unui pod între națiunile noastre, respectiv la întărirea acestui pod între națiunile noastre”, a adăugat Iohannis.

O altă temă a fost președinția României a Consiliului European din 2019. “Și vreau să subliniez că exact în timpul în care vom avea noi președinția vor apărea teme grele — se finalizează Brexit-ul, se discută următorul buget al UE — și cred că putem să jucăm un rol nu doar important, ci și pozitiv atunci când vom prezida Consiliul”, a arătat președintele Iohannis.

Nu în ultimul rând, a fost trecută în revistă, “în mod natural”, vecinătatea estică, problematica Moldovei, a Ucrainei. “Am discutat chiar un pic mai în detaliu despre spațiul Mării Negre și despre securitatea la Marea Neagră, unde avem păreri practic identice, este un spațiu care este vital nu numai pentru uniune, dar și pentru NATO și în sens larg pentru securitatea noastră, a întregii regiuni”, a detaliat președintele.

Anterior întrevederii cu cancelarul Angela Merkel, Klaus Iohannis a semnat în Cartea de condoleanțe pentru fostul cancelar Helmut Kohl, care a decedat zilele trecute.

Sursa: Agerpress


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button