Actualități

Republica Moldova a fost inclusă în TOP zece a țărilor cu cea mai rapidă scădere a populației

Distribuiți acest articol!

Republica Moldova, alături de țările vecine – România și Ucraina sunt incluse în top 10 țări cu cea mai rapidă scădere a populației, potrivit quartz. În topul țărilor care dispar se regăsește: Bulgaria, Letonia, Croația, Lituania, Serbia, Polonia și Ungaria.

Reprezentanții ONU spun că până în 2050, populația acestor țări va fi redusă cu 15% sau mai mult. În Republica Moldova se estimează că populația va scădea de la 4 milioane la 3,2 milioane de persoane:

„În multe țări post-comuniste din Europa Centrală și de Est există un declin demografic grav. Și, în plus, mulți dintre ei au cunoscut deja un declin masiv al populației, în ultimii 25 de ani. Aceasta este o pierdere imensă a populației, fără precedent în perioadele de pace”, a declarat cercetătorul principal al Centrului Wittgenstein, Thomas Sobotka.

Experții explică declinul populației prin trei factori: scăderea natalității, migrația în masă și o rată a mortalității relativ ridicată. Țările occidentale și sud-europene încearcă să compenseze consecințele ratelor scăzute ale natalității prin atragerea unui număr mare de migranți. În 2016, creșterea populației din Europa a fost în principal rezultatul imgiranților.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button