MAGAZIN

Republica Moldova a început negocierile pentru Acordul de Liber Schimb cu China

Distribuiți acest articol!

Moldova a început negocierile pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării acordului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului, Iuliana Drăgălin, semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice între ambele state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești, dar și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

Partea chineză a reiterat că la baza elaborării Acordului de Liber Schimb cu Republica Moldova sunt relațiile diplomatice de lungă durată și relațiile economice bilaterale în creștere, iar prin semnarea acestui Acord se dorește consolidarea parteneriatului economic, liberalizarea comerțului și investițiilor bilaterale, care vor aduce beneficii economice și sociale ambelor state.

În cadrul primei runde de negocieri, care are loc în perioada 5-6 martie, sunt discutate aspectele juridice ale viitorului acord, dar și domeniile de aplicare, printre care: comerțul cu bunuri, eliminarea taxelor vamale și a barierelor tehnice în calea comerțului, administrarea vamală, concurența, serviciile medicale, măsurile sanitare și fitosanitare etc.

Conform datelor oficiale, pe teritoriul Republicii Moldova activează 84 de companii cu capital chinezesc în valoare de circa cinci milioane de lei. Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovarea exporturilor.


Distribuiți acest articol!

3 Comments

  1. Ceea ce demonstrează că aparatul nostru diplomatic este destul de dezvoltat încât să avem și să putem stabili relații, practic cu orice țară, dar mai ales cu o țară așa dezvoltată ca China.

  2. Sa fie intrun ceas bun, se intimpla acum lucruri in țara noastra parteneriate peste parteneriate, pe timpul lui Filata de asa lucruri nu auzeam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button