MAGAZIN

Analiză // Republica Moldova în studiul Pew Research Center

Distribuiți acest articol!

Institutul american de cercetare Pew Research Center a realizat un studiu numit “Religious Belief and National Belonging in Central and Eastern Europe”, care a încercat să scoată în evidenţă apartenenţa religioasă a naţiunilor din centrul şi estul Europei, asumarea valorilor credinţelor din care fac parte şi legăturile dintre stat, naţiune şi spiritualitate. Printre statele analizate a fost şi Republica Moldova. Astfel, în urma acestui studiu descoperim lucruri interesante, care scot în evidenţă starea societăţii de pe plaiurile dintre Prut şi Nistru.

Cetățenii din Republica Moldova, religioși și tradiționali

În ceea ce priveşte apartenenţa la o anumită religie, descoperim o majoritate covârșitoare de 92% care se declară creştini ortodocși, în timp ce numărul celor ce s-au declarat catolici sau musulmani este nesemnificativ. Republica Moldova este în acelaşi “trend” cu statele est-europene, în rândul cărora numărul celor care îşi declară apartenenţa la o religie a crescut în ultimii 30 de ani.

95% dintre cetăţenii Republicii Moldova cred în Dumnezeu, acelaşi procent ca în România, dar cu toate acestea, doar 48 % dintre ei se roagă zilnic. Totuşi, este cel mai mare procent obţinut de un stat la această întrebare.

În privinţa homosexualităţii, 91% dintre cetăţenii Republicii Moldova consideră că nu este un lucru moral. Observăm că acest procent este în concordanţă cu procentul celor ce se declară ortodocşi, ceeea ce indică faptul că religia ce vede în homosexualitate un păcat dirijează direcţia în privinţa moralităţii acestui lucru.

La intrebarea dacă Rusia ar trebui să protejeze creştinătatea ortodoxă, 63% dintre respondenţi au răspuns afirmativ. Acest lucru arată că propaganda Rusiei de mare protector al creştinătăţii (unul dintre puţinele elemente de soft power la care Rusia s-a descurcat) funcţionează. Oare în regiunea transnistreană, Crimeea, Donbas, Osetia de Sud, au ajuns tot pentru a proteja creştinătatea?

Dorul de URSS – Sindrom Stockholm sau nostalgie a tinereții?

61% dintre cei intervievaţi au declarat că e nevoie ca Rusia să fie puternică pentru a contrabalansa influenţa Vestului. Cred că cetăţenii Republicii Moldova au uitat ce se întâmplă când Rusia e prea puternică…

Sunt 71 %  care declară că există un conflict în ceea ce privesc valorile societăţilor din Vest, faţă de cele ale Rusiei. Între Est şi Vest este clar că există diferenţe de valori, Vestul vine cu domocraţia, secularizarea, toleranţa (uneori dusă la absurd), globalizarea, în timp ce  Estul vine cu totalitarism, valori tradiţionale, sărăcie şi în cel mai rău caz cu bocanci şi senile de tanc peste tine.

70 % dintre cetăţeni cred că destrămarea URSS a fost un lucru rău. Poate e un lucru normal să fii nostalgic URSS dacă esti un batrân, pentru că în general când ajungi la o vârstă devii nostalgic după vremurile tinereţii indiferent de vremurile ce au fost. Iar cum bătrânii si-au trăit tinereţea în URSS, au impresia că duc dorul URSS, când de fapt plâng după tinereţe. În rest… E inacceptabil să plângi după un colos, care ţi-a deportat familia, prietenii, care ţi-a interzis să iţi mai poţi invăţa limba şi cultura, care te-a sărăcit şi torturat. Poate doar dacă suferi de sindromul Stockholm şi ajungi să-l iubeşti pe cel ce te abuzează.

Şocant este că 44% dintre cei chestionaţi  preferă un regim nedemocratic. Acest lucru poate explica de ce încă mulţi mai visează la URSS. Şi poate în acelaşi timp că democraţia(mai bine zis tentativa de democraţie) de până acum a eşuat lamentabil în a-şi arăta utilitatea în Republica Moldova.

Pentru a vedea toate elementele analizate ale studiului vă recomand să accesaţi site-ul institutului de cercetare Pew Resarch Center.

Autor: Sirbu Costel Cosmin


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button