MAGAZIN

RAPORT | Republica Moldova, una dintre statele cu cele mai multe femei migrante

Distribuiți acest articol!

Mai mult de jumătate dintre migranții internaționali din Republica Moldova sunt femei, arată un raport al ONU pentru anul 2017. Această situație se atestă în 100 de țări și regiuni ale lumii, printre care sunt menționate Republica Moldova, Letonia, Muntenegru și Nepal, ca având cele mai multe femei migrante.

În rândul ţărilor europene, Republica Moldova este țara cu cel mai înalt nivel de migrare a populației peste hotare, în special în scop de muncă, iar condițiile socio-economice, instabilitatea politică din Republica Moldova, nu creează premise pentru diminuarea acestui fenomen, se spune într-un raport BNS din 2015 privind profilul femeilor migrante, citat de Ziarul de Gardă.

Aceeași sursă notează că peste 2/3 dintre femeile, care pleacă peste hotare în scop de muncă, au vârsta de 15-44 ani. Contingentul de femei migrante care pleacă din localitățile rurale este mai tânăr, față de cele de la orașe.

Migrația este orientată atât spre țările CSI, cât și spre UE, cele mai preferate țări fiind Rusia și Italia, care găzduiesc cumulativ 79% din totalul femeilor migrante (48% Rusia și 31% Italia).

Același raport mai arată că femeile migrante au un nivel de studii mai înalt în raport cu bărbații și totodată, că femeile care muncesc peste hotare sunt deosebit de vulnerabile în ceea ce ține protecția socială și asistența medicală în țara gazdă. De asemenea, femeile migrante se confruntă cu o serie de provocări privind accesul la protecție socială și sănătate la reîntoarcerea acasă, mai scrie Ziarul de Gardă.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button