ActualitățiRomânia

România este alături de noi, în primul rând, prin proiecte culturale și educaționale

Distribuiți acest articol!

În îndepărtatul an 1990 sau 1991, chiar înainte de proclamarea Independenței, premierul de atunci, Mircea Druc, a venit cu o idee, pe cât de simplă, pe atât de genială: „Copiii noștri să meargă la studii în România!”. Acest proiect, destul de costisitor, a fost asumat plenar de București. De atunci, zeci de mii de basarabeni au făcut carte la universități din Țară. Mulți au rămas acolo, având o pregătire temeinică, făcând carieră. Unii s-au întors acasă, ocupând funcții-cheie. 

România continuă să ne susțină în toate domeniile, dar mai ales în domeniile cultură și educație. Dovadă sunt sutele de grădinițe reparate pe bani românești, dar și obiective culturale construite cu finanțare de la București. În acest context, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Discuțiile s-au axat pe aprofundarea cooperării bilaterale în domeniile educației, culturii și cercetării.

În debutul întrevederii, ministrul Monica Babuc a adresat mulțumiri cordiale și și-a exprimat gratitudinea pentru tot sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, îndeosebi în domeniile educației și culturii.

La rândul său, E.S. Daniel Ioniță a reiterat faptul că Republica Moldova reprezintă o prioritate a politicii externe a României și a remarcat importanța dezvoltării constructive și eficiente a relațiilor de cooperare bilaterală. Oficialul român a exprimat disponibilitatea conjugării eforturilor pentru salvgardarea patrimoniului cultural comun și implementarea unor proiecte la fel de palpabile și în alte domenii gestionate de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Un subiect al discuțiilor a vizat patrimoniul cultural imobil aflat în gestiunea lăcașurilor de cult. În ceea ce privește darea în folosință a edificiilor ecleziastice și monastice cu statut de monumente ocrotite de stat, ministrul Monica Babuc a subliniat că persoanele fizice și juridice care dețin sau gestionează monumentele respective sunt obligate să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea și restaurarea lor. Totodată, oficialul a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării are ca obiectiv elaborarea cadrului normativ pentru asigurarea protecției și conservării monumentelor istorice, precum și menținerea unui dialog constructiv în administrarea corespunzătoare a patrimoniului arhitectural.

La final, părțile au reiterat că apartenența și organizarea religioasă a comunităților reprezintă un drept și o decizie a acestora, se arată într-un comunicat al ministerului de resort.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button