MAGAZIN

ROMÂNIA, locul doi în Uniunea Europeană la creșterea comerțului cu amănuntul

Distribuiți acest articol!

România a înregistrat, în decembrie, al doilea cel mai semnificativ, avans din UE, în ceea ce privește comerțul cu amănuntul. 

 Malta şi România au înregistrat în decembrie cel mai semnificativ avans din Uniunea Europeană al comerţului cu amănuntul, comparativ cu perioada similară din 2016, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,9% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 2,4%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 3,7%, cele de combustibili au crescut cu 0,4%, în timp ce vânzările de alimente, băuturi şi ţigări s-au majorat cu 1,2%.

Cele mai mari creșteri anuale

Cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în Malta (12,4%), România (10,1%) şi Polonia (9,2%), singurele scăderi fiind înregistrate în Luxemburg (minus 20,7%) şi Belgia (minus 2,5%). În 2017, comerţul cu amănuntul a crescut cu 2,6% în zona euro şi în Uniunea Europeană.

 

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, comerţul cu amănuntul a scăzut cu 1,1% în zona euro şi cu 1% în UE 28, după ce în noiembrie s-a înregistrat un avans de 2% în zona euro şi de 2,1% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un declin de 1,1%, în timp ce vânzările de combustibili şi cele de alimente, băuturi şi ţigări au coborât cu 0,7%.

Cele mai mari creşteri lunare au fost înregistrate în Malta (3,1%), Estonia (1,8%) şi România (1,3%), cel mai semnificativ declin fiind raportat în Luxemburg (minus 6,2%), Irlanda (minus 2,7%) şi Slovenia (minus 2,3%).

Sursa: dcnews.ro


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button