ActualitățiBasarabiaRomânia

România trece la buletinul de identitate electronic

Distribuiți acest articol!

România trece la buletine de identitate electronice fără de care nu se va putea călători în străinătate. Primele cărți de identitate biometrice din România vor fi emise la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot, urmând să fie disponibile peste câteva luni și în restul țării. Noul document va înlocui treptat vechea carte de identitate, până în august 2023, conform termenelor stabilite prin regulament european.

Românii vor putea în continuare să aleagă între buletinul biometric (electronic), cu cip, și buletinul clasic, însă cel nou are mai multe avantaje: are dimensiunea unui card bancar, la fel ca în vestul Europei, va conține un cip, dar și elemente de securitate suplimentare, va fi mult mai greu de falsificat (tehnologia actuală este din anii `90), va scăpa oamenii de mersul la ghișeu, pentru a obține diferite acte, pentru că va conține o cheie criptografică, pentru ca aceştia să se poată loga în sistemele informatice ale statului.

Mare atenţie, însă… cu buletinul clasic moldovenii care îl deţin nu vor mai putea ieşi din ţară. Chiar și după această dată, românii vor putea să aleagă cărțile de identitate simple, care vor beneficia de noul format, însă fără componenta de stocare electronică nu pot ieși din țară decât dacă au pașaport electronic. Noul buletin costă 14 euro, deci aproape 70 de lei.

Media europeană ar fi de 41 de euro, potrivit ministrului de Interne din România. Un pașaport simplu electronic pentru cei peste 12 ani costă în jur de 250 de lei. Ce aduce în plus noul act de identitate electronic este faptul că va fi recunoscut în afara granițelor țării. Poate fi solicitat și pentru copii, încă de la naștere. Conține elemente suplimentare de siguranță, care se datorează noilor tehnologii, protecție suplimentară a identității, previne furtul de identitate.


Distribuiți acest articol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button